„Fotograful pandemiei”. Imaginile surprinse de el la începutul stării de urgență. „Era sinistru”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Fotografii tulburătoare din timpul stării de urgență au fost expuse în fața muzeului. Vizitatorii sunt purtați pentru câteva clipe în atmosfera acelor două luni de izolare și temeri.
Cosmin are 49 de ani şi este din Alba Iulia. Pasiunea pentru fotografie şi-a descoperit-o acum 9 ani, după ce a suferit un accident rutier grav. De atunci nu pleacă nicăieri fără aparatul foto, așa că surprinde zilnic frumuseţea naturii, chipuri expresive şi momente din viaţa oamenilor. L-a marcat profund starea de urgenţă, acele două luni din 2020 în care România parcă se golise. A reuşit să imortalizeze atunci străzile încremenite, fără viaţă, din oraşul de baştină. Cosmin Szekely, fotograf: "Mii de poze am făcut şi făceam zilnic poze, nu prea era lume afară şi era sinistru, în felul acesta aduceam oamenilor un pic de bucurie să vadă ce se întâmplă afară ca în perioada aceea a nins, a înflorit, a înverzit şi toată lumea stătea în casă." Fotografiile ne reamintesc sacrificiul pe care l-am făcut cu toţii pentru a ne întoarce în siguranţă, la normalitate. O parte au fost selectate şi expuse în faţa Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.
Gabriel Rustoiu, director Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia: "Am observat că există un fotograf care era şi sportiv şi care făcea poze în oraş am observat poze cu străzi goale, parcări zonele de carantină parcări pline se goleau pe măsură ce se termină carantina şi atunci ne-a venit ideea să facem aceasta expoziţie."
Locuitorii oraşului sunt impresionaţi.
- "Foarte frumoase, sugestive."
- "A suprins exact stările sufleteşti ale oamenilor, ale albaiulienilor, uşi închis, poliţie peste tot."
Edina Szekely, soţia lui Cosmin: "Venea şi spunea că sunt atât de gri străzile oraşului în aceea perioadă, chiar dacă oamenii sunt ascunşi după mască se vede oarecum tristeţea lor."
Gabriel Pleşa, primar Alba Iulia: "Acum începem să ne aducem aminte prin aceste fotografii care eu sunt convins că vor ajunge la muzeu şi peste 20-50-100 de ani vor avea o valoare istorică."
Expoziţia poate fi vizitată şi în zilele următoare.