Avem varză mai puțină și mai scumpă în această toamnă. Prețul e chiar și de trei ori mai mare față de anul trecut
Your browser doesn't support HTML5 video.
Nici fermierii nu au mai pus varză ca în alți ani, de teamă să nu rămână cu ea nevândută, din pricina concurenței din import. Anul acesta, varza din Albania, Macedonia sau Ucraina nu va echilibra prețul pieței. Cultivatorii se bucură, clienții mai puțin.
Teodor Abrudan, cultivator: „Fiind și la ei secetă, concurența nu ne-o venit și-i prețul mai bun anul ăsta. Sperăm să nici nu apară, până ne terminăm noi varza”.
Fermierii vând cu 3 lei 50 kilogramul de varză de toamnă, față de un leu sau chiar mai puțin, acum un an.
Vânzător: „Era ieftină, 60 de bani. Ce face omul la 60 de bani?”.
Prețul la varză este mult mai mare față de anii anteriori. În această perioadă, deja aveam importuri din Albania, din Macedonia.
Client: „Au crescut toate. O să fie mai scumpe murăturile”.
În aceste condiții, un butoi de 60 de kilograme cu varză murată poate costa între 280 și 350 de lei. Anul trecut totul se rezolva cu cel mult 100-150 de lei.
Femeie: „Cam 60 de kilograme, dacă pui un rând de căpățână, un rând de mărunt, să preseze așa, împreună. Te-ar costa cam în jur de 300-350 de lei: varza, mărarul, foi de dafin, boabe de piper, sare”.
Potrivit Institutului Național de Statistică, suprafețele cultivate cu varză au scăzut de la an la an. Dacă în 2018-2019 erau 47.000 de hectare cultivate, în 2020-2021 suprafața a scăzut cu 10.000 de hectare.
În patria verzei, la Moțăței, în județul Dolj, recolta este mai mică. Pe lângă secetă, fermierii au pus mai puțină varză pentru că anul trecut au rămas cu ea nevândută din pricina concurenței din import.
Adrian Stângă, fermier: „Prețul față de anul trecut e bunicel. E cantitate mai puțină, varză e mai puțină, suprafața ca teren plantat”.
După ce este cumpărată, varza trebuie lăsată cel puțin o săptămână, înainte să fie pusă la murat, spun gospodinele.