Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ziua Îndrăgostiților 2023. Care este istoricul Valentine's Day și cum a ajuns să fie sărbătorită iubirea pe 14 februarie

Ziua Îndrăgostiților, numită și Valentine's Day sau Sf. Valentrin, este o sărbătoare modernă, în care cuplurile din întreaga lume își sărbătoresc iubirea.

Cu ocazia sărbătorii de Valentine's Day, partenerii își arată afecțiunea unul față de celălalt. Își transmit mesaje romantice și își fac cadouri în semn de prețuire.

Valentine's Day - Ziua îndrăgostiților, sărbătorită pe 14 februarie

Valentine’s Day sau Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în fiecare an pe 14 februarie.

În 2023, sărbătoarea iubirii este într-o zi de marți.

Istoricul Valentine's Day

Sărbătoarea iubirii își are originea în Imperiul Roman. În acea perioadă, pe la jumătatea lunii februarie avea loc un festival numit Lupercalia, prin care se sărbătorea începutul primăverii.

Unul dintre obiceiurile de la această sărbătoare era formarea cuplurilor, potrivit enciclopediei Britannica.

Citește și
Camilla si Charles - 14
Povestea de dragoste dintre Charles și Camilla. De la amanți la rege și regină | GALERIE FOTO

Astfel, numele fetelor singure erau trecute pe un bilețel și puse într-o cutie, iar bărbații veneau și extrăgeau câte un bilețel. După ce aflau ce nume au extras trebuia să invite fata respectivă la o întâlnire. De cele mai multe ori se formau cupluri și ajungeau să se căsătorească.

Tradiția creștină spune că Sfântul Valentine, de la care vine și numele sărbătorii, a fost un preot care a slujit în secolul  al III-lea la Roma.

În aceea perioadă, imperiul era condus de Marcus Aurelius Claudius numit „Gothicus”.

La un moment dat, împăratul a decis să interzică căsătoriile, deoarece credea că bărbații singuri sunt soldați mai viteji decât cei care sunt căsătoriți.

La cele auzite, preotul Valentine a sfidat împăratul și a continuat să oficieze în secret căsătorii pentru tinerii îndrăgostiți.

După o perioadă, preotul a fost descoperit, iar împăratul  a ordonat ca acesta să fie omorât.

Tradiția spune că, în perioada cât a stat închis, Valentine se îndrăgostise de Iulia, fata gardianului său, Asterius. Iar înainte de a fi executat, Valentine i-a lăsat un bilețel de dragoste fetei, pe care s-a semnat „Al tău Valentine”. Acesta este considerat „primul bilețel de dragoste” din istorie.

Tradiția mesajelor de Valentine's Day este acum dusă mai departe de îndrăgostiții din întreagă lume, însă biletele nu mai au trista semnificație a unui mesaj de rămas-bun.

Istoria felicitărilor de Sf. Valentin

Americanii au început, cel mai probabil, să schimbe felicitări cu această ocazie în jurul anului 1700. În anii 1840, Esther A. Howland a început să vândă în America primele felicitări produse de masă. Cunoscută drept ”Mother of the Valentine”, ea făcea felicitări elaborate, din mătase, panglici şi imagini colorate.

Astăzi, potrivit Greeting Card Association, un număr de aproximativ 1 miliard de felicitări se trimit în fiecare an de Ziua Îndrăgostiţilor. Acest lucru face ca Ziua Sfântului Valentin să fie a doua sărbătoare a anului după numărul de felicitări vândute (este estimat că, de Crăciun, sunt vândute aproximativ 2,6 miliarde de felicitări). Femeile sunt cele care cumpără aproximativ 85% din felicitări.

Cum se sărbătorește Ziua îndrăgostiților, în lume

Valentine’s Day este una dintre cele mai populare sărbători la nivel global. În prezent este sărbătorită peste tot în lume, însă sub alte denumiri și în alte zile.

Ziua îndrăgostiților în Columbia

În Columbia, sărbătoarea se numește Ziua Iubirii și a prieteniei  și se celebrează în a treia vineri și sâmbătă din septembrie, potrivit colture.com.

În această țară, cu câteva zile înainte de sărbătoare, persoanele singure dintr-un grup își trec numele pe un bilețel. Potrivit tradiției, după ce extrag bilețelul trebuie să-i facă un cadou persoanei respective.

Ziua îndrăgostiților în Mexic

În Mexic, sărbătoarea iubirii se numește „El Día del Amor y la Amistad” (Ziua iubirii și a prieteniei) și este celebrată pe 14 februarie. 

În apropierea sărbătorii, pe străzile din Mexic, dragostea plutește în aer. Comercianții vând tot felul de baloane colorate pe care sunt trecute mesaje de dragoste, potrivit theculturetrip.com.

Astfel, cu ocazia sărbătorii, îndrăgostiții își oferă baloane, cadouri, flori, dulciuri sau animale de pluș.

Ziua îndrăgostiților în Marea Britanie

În Marea Britanie, Valentine’s Day are loc pe 14 februarie. Iar, în anumite regiuni, pe 13 februarie fetele singure mănâncă doar ouă cu sare, iar seara, înainte de culcare, își pun frunze de dafin sub pernă. Potrivit obiceiului, așa își vor visa alesul.

Ziua îndrăgostiților în Germania

În Germania, sărbătoarea iubirii are loc pe 14 februarie. În ajunul sărbătorii fetele obișnuiesc să planteze într-un ghiveci mai multe cepe, fiecare cu un bilețel pe care scriu numele unui băiat.

Tradiția spune că, fata se va mărita cu băiatul a cărui ceapă a răsărit prima.

Ziua îndrăgostiților în Italia

În Italia, fetele nemăritate se trezesc dis-de-dimineaţă şi se duc la fereastră. Se spune că primul bărbat pe care-l vor vedea le va deveni soţ în decursul anului.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult