Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Un portret pierdut al lui Henric al VIII-lea, descoperit cu ajutorul social media. Cât ar putea valora tabloul

Un portret al regelui Henric al VIII-lea, considerat pierdut de mult timp, a fost găsit după ce un istoric de artă l-a observat în fundalul unei fotografii distribuite pe rețelele de socializare.

Pictura în cauză făcea parte dintr-un faimos set de 22 de portrete comandate în anii 1590 de tapițerul Ralph Sheldon. Portretul a fost expus inițial în Weston House, reședința din Warwickshire a lui Sheldon, însă în prezent doar câteva piese din colecție mai supraviețuiesc, notează The Independent.

Istoricul de artă Adam Busiakiewicz, care lucrează ca consultant pentru faimoasa casă de licitații Sotheby's, a observat pictura în fundalul unei fotografii postate pe X la 4 iulie. Contul a distribuit o fotografie a unei recepții organizate la Shire Hall, iar portretul este aproape vizibil în fundal.

„Faptul că am avut norocul să pun cap la cap (n.r.ce era) într-o oră este foarte interesant. Petrec mult timp gândindu-mă la picturi și uitându-mă la pereții oamenilor”, a declarat Adam Busiakiewicz.

Expertul a explicat că vârful arcuit distinctiv al portretului este specific celorlalte picturi din setul Sheldon și este identic cu ramele în care se află alte picturi care s-au mai păstrat. În plus, această compoziție particulară a regelui Henric este prezentată într-o gravură a Galeriei de la Weston Hall.

Citește și
tablou titian jandarmi
Tabloul ”Ecce Homo”, al lui Tițian, păzit de jandarmi înarmați la Muzeul Municipal din Iași FOTO

Alte picturi care au supraviețuit din acest set sunt expuse în Galeria Națională de Portrete din Londra, la Colegiul Eton și la Casa Knebworth. După ce istoricul a alertat autoritățile locale cu privire la suspiciunile sale, Consiliul Județean Warwickshire l-a invitat să arunce o privire. De la descoperire, portretul a fost mutat la Centrul de Colecții Muzeale al Consiliului pentru cercetări suplimentare.

Cât valorează portretul regelui Henric al VIII-lea?

Busiakiewicz a declarat că, deși nu a putut stabili o valoare exactă a picturii, știa că alte lucrări din colecția lui Sheldon au fost vândute pentru aproximativ 200.000 de lire sterline.

Setul de 22 de tablouri al lui Sheldon a fost vândut la licitație, iar o mare parte dintre ele au dispărute. Cercetările sunt în curs de desfășurare pentru a stabili ce s-a întâmplat cu portretul lui Henric al VIII-lea și cum a ajuns la Shire Hall.

Cercetările lui Aaron Manning, istoric din Warwick și manager de interpretare pentru Historic Royal Palaces, au scos la iveală o vizită de stat a lui Henric al VIII-lea la Warwick în septembrie 1511, necunoscută anterior.

„Acest portret al lui Henric al VIII-lea este o remarcabilă pictură din epoca Tudorilor a unuia dintre cei mai cunoscuți regi ai Angliei. De când actualii proprietari ai castelului Warwick au vândut un portret fabulos al lui Henric al VIII-lea din castel, în 2015, Warwick avea nevoie de o imagine importantă a acestui rege care să stea în locul său”, a mai adăugat istoricul de artă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult