Un bărbat s-a trezit că nu mai poate să meargă, după ce a inhalat un drog legal. Este al doilea cel mai consumat de tineri
Când Vito Oliveri, acum în vârstă de 34 de ani, și Emily Shuford, în vârstă de 30 de ani, au folosit pentru prima dată protoxidul de azot, au simțit o euforie instantanee.
La opt ani după ce a folosit pentru prima dată drogul, Oliveri simte furnicături și ace, fiind incapabil să meargă.
Până la începutul anului trecut, Oliveri, care locuiește în Portland, Oregon, în apropierea unora dintre cele mai bune stațiuni de schi din SUA, obișnuia să schieze sau să facă excursii pe lacuri cu logodnica sa, Emily.
"În mod normal, aș fi fost pe munte într-o zi de luni ca astăzi, dar pur și simplu nu putem. Emily folosește un baston, iar eu probabil că nu pot să merg nici un kilometru. Ne-am limitat la casă, probabil din aprilie anul trecut", a declarat Oliveri pentru Insider, în februarie.
Protoxidul de azot, numit și "gazul de râs" sau "hippie crack", este folosit și ca analgezic în timpul travaliului. Dar, în ultimii ani, a crescut în popularitate ca drog recreațional în SUA, Australia și Europa, oamenii inhalându-l pentru a obține o stare de relaxare, de râs și euforie, care durează, în medie, între unu și două minute.
”Gazul de râs” a ajuns al doilea cel mai consumat drog în rândul tinerilor, după cannabis.
Experții au devenit din ce în ce mai îngrijorați în legătură cu protoxidul de azot și cu potențialele sale efecte nocive, în special pe fondul creșterii numărului de doze de dimensiuni mari care au apărut pe piață în jurul anului 2017, destinate utilizării în scop recreațional, potrivit unui raport recent al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie.
"Poate o dată la cinci sau șase ani văd un pacient cu atac cerebral din cauza consumului de cocaină. În schimb, în fiecare săptămână, văd asta în secția mea. Deci, din punctul meu de vedere, asta este de fapt o problemă mai mare", a declarat pentru Sky News, la 1 martie, Dr. David Nicholl, neurolog consultant la Sandwell and West Birmingham NHS Trust, Marea Britanie.
Când Oliveri a luat pentru prima dată drogul, a atașat o capsulă argintie de mărimea unui ruj de buze care conținea 0,2 uncii de protoxid de azot la un dozator de frișcă și a umplut un balon din care a inhalat gazul. I-a plăcut imediat.
Oliveri a spus că, în timp ce "dozele mici" pot avea un gust neplăcut, buteliile mai mari sunt mai convenabile, fără gust și produc efecte euforice mai puternice.
”Gazul de râs” poate afecta vitamina B12 în organismProtoxidul de azot poate paraliza oamenii, deoarece distruge celulele nervoase din măduva spinării prin blocarea vitaminei B12, care este esențială pentru menținerea mucoasei nervilor, a declarat pentru Insider Alistair Noyce, un neurolog consultant care lucrează într-un spital din Londra, în Marea Britanie.
Acea afectare a nervilor poate provoca, de asemenea, furnicături și amorțeală a părții afectate a corpului, gravitatea simptomelor depinzând de cât de extinsă este afectarea, potrivit lui Noyce, care este, de asemenea, profesor la Unitatea de Neurologie Preventivă din cadrul Wilson Institute of Population Health, Queen Mary, University of London.
De asemenea, oamenii își pot pierde echilibrul, deoarece semnalele care îi spun creierului unde sunt poziționate părțile corpului nu sunt transmise în mod corespunzător.
Oliveri, care are probleme de echilibru din cauza leziunilor nervoase provocate de protoxidul de azot, cade atunci când câinii săi sar pe el sau când trag de lesă.
Oliveri a povestit ce a pățit, pentru a crește gradul de conștientizare a pericolelor pe care le implică utilizarea protoxidului de azot.
"Există un avertisment pe sticlele de alcool, există un avertisment pe țigări care îți spun ce se va întâmpla, dar pentru oxidul de azot nu există nimic", spune Oliveri.
Posesia de protoxid de azot este legală în majoritatea țărilor, deși unele au incriminat deja furnizarea acestuia în scopuri recreative.
Țările de Jos au interzis recent posesia și vânzarea acestuia, din cauza preocupărilor legate de leziunile nervoase și de accidentele rutiere provocate de persoanele care conduc drogate, iar Marea Britanie, unde este ilegală vânzarea, dar nu și posesia, ar putea urma în curând această interdicție.
În SUA, statul New York a interzis vânzarea sa în 2021, în parte din cauza riscului de abuz, iar în California, utilizarea în scop recreativ este o infracțiune.
Noyce a spus că a văzut la spital persoane, majoritatea în vârstă de adolescență și douăzeci de ani, care erau "cu adevărat foarte handicapate" în urma folosirii unor cantități mari de protoxid de azot, fiind nevoite să folosească un cadru de mers sau un scaun cu rotile.
"Unii își revin, alții nu", a mai spus el.