Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Trocul este din nou la modă. Internetul este plin de grupuri care fac schimburi: ”Să încurajăm această mișcare”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Folosit în trecut din rațiuni economice, trocul a devenit acum o modalitate de a descoperi lucruri noi și chiar de a proteja mediul.

Pe internet s-au legat comunități care fac schimburi într-un fel de bazar virtual. Își dau unii altora de la electronice, jucării, haine, cărți, bunătăți din cămară și până la cursuri. Unii caută obiecte inedite, alții vor doar să își golească rafturile. Totul este gratuit și îndelung discutat, pentru că fiecare postare adună zeci de comentarii. Specialiștii spun că acest fenomen se va accentua și s-ar putea extinde și în zona serviciilor.

Diana a intrat într-un astfel de grup ca să vâneze obiecte unicat sau chiar antichități.

Diana: ”Am început să fac lumânări din ceară de albine pentru mine și am dorit să dăruiesc mai departe și am primit la schimb tablouri, săpunuri.”

Pentru o mamă, grupul de troc s-a dovedit foarte util. Nu a cumpărat nimic din ce avea nevoie pentru bebeluș.

Citește și
Facebook, dat în judecată în Franța pentru discurs instigator la ură și răspândirea de informații false
Facebook a implementat un sistem de rugăciuni online. Cum funcționează

Mădălina: ”Pentru că ei cresc foarte repede și atunci este o risipă să cumperi tot timpul ceva nou. Am reușit să primim tot ce aveam nevoie pentru început: pătuț, cărucior, scutece textile. Am primit și jucării. La rândul nostru o să le oferim mai departe.”

Regulile de troc sunt simple. Niciun schimb nu este făcut pe bani, iar cel care trimite un obiect achită transportul.

Am un aparat de cafea, căști wireless și o carte, care sunt în stare bună. Fac câteva poze, le postez pe grup și aștept să văd ce pot primi la schimb.

Sunt și participanți care vor un produs anume. Scriu ce își doresc, ce oferă și așteaptă să primească un răspuns.

Un singur astfel de grup de pe o rețea socială a adunat, într-un an, aproape 10.000 de membri.

Roxana Buzețelu, fondator grup online de troc: ”Vrem să încurajăm economia circulară, deoarece în contextul schimbărilor climatice este necesar să încurajăm această mișcare, să nu mai fim consumeriști.”

Un alt grup are peste 8.000 de membri, dintre care peste 30% au intrat în ultimul an.

Bianca Afrim, administrator grup de schimburi: ”A pornit de la ideea de a schimba lucruri care tu deja le ai în cuprinsul casei tale, care nu îți mai servesc, care îți prisosesc și probabil îi servesc unei alte persoane.”

Ioan Hosu, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca: ”Aceste formule noi vin cu noi stiluri de viață, deci e o modă în anumite comunități online. Cred că tendințele pe care le vedem astăzi se vor păstra și se vor accentua și în zona serviciilor.”

La troc poate fi dat aproape orice lucru, inclusiv coji de nucă de cocos, de exemplu. Există și comunități create special pentru obiecte de decor, cărți sau plante. Unele locuri adună și sute de postări într-o singură zi.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult