Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Tradițiile și superstițiile de Paște pe care românii creștini le-au moștenit si le respectă de secole

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tradiţiile şi superstiții de Paşte. De Paşte, porţile cerurilor se deschid, iar cei care nu dorm deloc în această noapte şi îşi pun dorinţe arzătoare le vor vedea împlinite.

 Aşa sună una dintre superstiţiile legate de marea sărbătoare de paște. Alta ne spune că femeilor care au scos astăzi din cuptor o pască nereuşită nu le va merge bine tot anul.

 În satele de pe valea Mureşului, în săptămâna înnoirii, credincioşii îşi primenesc casele. Se lipesc zidurile, se albesc tavanele şi se dau cu var pomii, tinda şi sobele. Pe uliţe miroase a rufe spălate, căci este ruşine că Paştele să te găsească nepregătit. "De Paşte, întotdeauna scuturăm şi facem curăţenie, scoatem hainele", spune Ana Popa.

 Citeste si: MESAJE DE PASTE: Ce urari le poti trimite celor dragi de Paste

 Este momentul împăcării, iar înainte de pleca la Biserică pentru slujba de Paşte, oamenii îşi cer iertare unii altora. "Nu trebuie să mergem la biserică certaţi cu ceilalţi, să primim bucuria Învierii cu tot sufletul deschis", spune Ion Bucur.

Citește și
google
Ce caută românii pe Google înainte de Paște: informații despre vopsirea ouălor și sacrificarea mieilor
Ce se întâmplă dacă răspunzi greșit la „Hristos a Înviat”

 În satul Mănăstirea Humorului, din Suceava, superstiţiile s-au păstrat din moşi strămoşi, iar oamenii ţin de ele. Femeile nu spală şi nu cos, iar bărbaţii nu bat un cui. Spun ei, este ca şi cum ar lovi în trupul Mântuitorului. Şi tot acesta ar fi motivul pentru care bucăţele ce trebuie tăiate şi puse pe masă sunt pregătite de astăzi, încât în duminica Paştelui să nu folosească nimeni cuţitul. "Oasele de miel se îngropau la un pomn ca să fie sănătos".

Bătrânele ştiu că prima pască ce le iese din mâini trebuie dusă la biserică. Fărâme din ea trebuie date animalelor pentru ca spiritele rele să fie ţinute departe.

 

După Înviere, este considerat în popor mare păcat să nu respecți tradiția și să nu vestești tuturor, sub formă de salut, „Hristos a Înviat!”, la fel cum este păcat dacă cineva face asta înaintea ta, te salută cu această formulă, iar tu nu oferi răspunsul cuvenit: „Adevărat a Înviat”. Astfel, este păcat să se ia în derâdere această bucurie și mărturisire transformată în salut timp de patruzeci de zile pe an, și să se răspundă la „Hristos a Înviat!” cu „Bună ziua!”.

 Citeste si: OBICEIURI SI TRADITII DE PASTE: Vinerea Mare, ziua in care se tine post negru si nu se spala haine

 La Schieni, un sat din Bacău, după ce s-a spovedit şi s-a împărtășit, un om a dus lumânarea acasă şi s-a îngrijit ca trei zile să rămână aprinsă. E un alt obicei ştiut din bătrâni. "Lumânarea pe care o aprinzi la Sfânta Împărtăşanie îţi aduce bucurii sufleteşti şi în trei zile ale Paştelui îţi îndeplineşte dorinţele", spune Constantin Rotariu.

 Iar la miezul nopţii, când preotul canta "Veniţi să luaţi lumina", tot o superstiţie spune că ar fi bine să ţineţi între dinţi o bucată de metal. Superstiţia aceasta are legătură cu durerile de măsele. Mai exact, cei care vor ţine o bucată de metal între dinţi vor fi feriţi tot anul de astfel de probleme.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult