Tot mai mulți români pleacă în țări mai călduroase din cauza facturilor mari. Spania se numără printre preferințe
Your browser doesn't support HTML5 video.
Temperaturile blânde din peninsulă sunt principalul motiv pentru care mulți fac acest pas, dar și calitatea vieții. Avantajați sunt cei care pot lucra de la distanță și pleacă temporar din țară, adică pe durata iernii.
Andrei şi Corina sunt din Cluj-Napoca, au propria lor firmă şi lucrează de la distanţă. Asta le-a uşurat decizia de a se muta temporar într-un orășel cochet din Andaluzia. Au închiriat un apartament spațios, aproape de plajă, pentru care plătesc lunar 360 de euro.
Corina Țigănaș: „Ce îmi place foarte tare e clima, acum sunt 26 de grade de exemplu şi ieri am făcut plajă, Andrei a făcut o baie în mare”.
Andrei Țigănaș: „Din estimările noastre având în vedere că aici gaz nu avem, încălzire nu folosim, ne aşteptăm să fie nişte preţuri rezonabile”.
Pentru un trai mai bun, Claudiu, de profesie inginer electomecanic, a decis să se mute cu soția în sudul Spaniei, în Malaga. Spune că își vor vinde casa de la Sibiu și vor deschide o afacere acolo. E de părere că viața devine prea scumpă în România.
Claudiu Damian: „Eu am observat la spanioli că sunt mult mai relaxați, mult mai degajați, parcă nu ar exista grija zilei de mâine. Toate aceste facturi, utilități, tot ce ține de un trai confortabil te îngroapă parcă”. Agenții imobiliari susțin că unul dintre motivele pentru care românii se mută aici este și vremea. Pe Costa del Sol se spune că sunt 300 de zile cu soare pe an.
Iulia Hoinaru, agent imobiliar Coasta del Sol: „Foarte multe locuințe și chiar complexe de locuințe au plăci solare și atunci facturile la energie sunt foarte mici”.
Și zona de litoral dintre Valencia și Alicante este în preferințele românilor. Aici prețul unui apartament cu 3 camere, în oraș, pleacă de la 70 de mii de euro, iar chiriile - de la 400 de euro.
Orăscu Cristian, reprezentat agenție imobiliară: „În ultimele luni observăm o ușoară tendință de creștere a interesului pentru zona de real estate din Spania. Ei își doresc o proprietate pentru uzul personal și al familiei, sunt în căutarea unei vieți mai ieftine și mai bune”.
Anul trecut, în Spania s-au vândut cu peste 30% mai multe locuințe ca în 2020. Dintre acestea, aproape 6% au fost cumpărate de români. Aici, în medie, o familie câştigă trei mii de euro lunar.