Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Testul apei potabile. Cum poți să afli ce conține apa de la robinet

Foarte mulți oameni folosesc apa de la robinet pentru a se hidrata sau pentru a găti. Însă, puțini dintre ei știu de fapt ce substanțe conține și dacă este potrivită pentru a fi consumată în astfel de cazuri.

Procesul de tratare a apei menajere municipale începe cu o conductă care colectează apă dintr-un lac sau râu. Apoi se adaugă clorură de aluminiu care facilitează formarea unor grupuri mai mari de fier coloidal, acizi humici și alte substanțe organice. Apa care rezultă este băgată printr-un filtru regenerabil de nisip și, ulterior este tratată cu un bactericid, care de cele mai multe ori este clor, potrivit aquaphor.com.

De asemenea, apa de la robinet are un grad mare de duritate.

Prin duritatea apei se înțelege conținutul total de săruri solubile de calciu și magneziu. În funcție de natura acestor săruri se deosebesc două tipuri de durități, așa cum se arată în cartea „Lucrări practice de chimie” scrisă de Dorinel Voinițchi și Aurelian Vulpașu.

• Duritate temporară;

Citește și
Sticla apa
Care tip de apă potabilă este mai bun, apa plată sau cea minerală? Ce spun experții

• Duritate permanentă;

Duritatea temporară înseamnă că apa are un conținut de hidrocarbonat de calciu și hidrocarbonat de magneziu care prin fierbere se transformă în carbonați insolubili care se depun.

Duritatea permanentă este dată de conținutul de săruri de calciu și magneziu care nu se îndepărtează prin fierbere.

Când este nevoie de test pentru apa potabilă

Având în vedere tot acest proces de tratare a apei, multă lume se întreabă dacă apa de la robinet este potabilă.

Trebuie să testăm apa de la robinet atunci când observăm modificări în ceea ce privește gustul, culoarea și mirosul apei, dar și când vrem să aflăm gradul de de duritate.

Gradul de duritate al apei se măsoară în grade germane. După efectuarea testului, pe buletinul de analiză, specialistul va nota un număr care va reprezenta nivelul de duritate al apei, potrivit aquatime.ro.

► între 0 si 5 grade germane - apa este moale;

► între 5 si 15 grade germane -  apa este medie ca duritate;

► peste 15 grade germane -  apa este dură;

Unde poți testa apa potabilă și la ce preț

Calitatea apei se poate testa la un laborator chimic specializat. Volumul minim de proba necesara este de 2L apă, prelevată cu 3 - 4 ore înainte de predare. Iar prețul analizelor variază între 400-500 de lei.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult