Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Țestoasele de Vaslui, expuse la muzeu, după ample cercetări științifice. Au trăit acum șapte milioane de ani

Your browser doesn't support HTML5 video.

După ce au fost studiate timp de 11 ani, fosilele unor țestoase care au trăit în urmă cu milioane de ani, pe teritoriul de astăzi al Moldovei, au fost expuse la Muzeul de Istorie din Bârlad.

Au fost descoperite în județul Vaslui, în timpul unor banale lucrări pentru modernizarea unui drum, și sunt foarte bine conservate.

Fosilele au fost descoperite în timp ce se lucra la drumul care leagă satul Crasna de municipiul Huși. În timpul săpăturilor au fost găsite 5 exemplare întregi, iar lângă ele - și rămășițele altora.

Este vorba despre o specie dispărută de țestoase de uscat. Fosilele au fost analizate de o echipă de paleontologi din România, Spania şi Argentina, care au numit specia Testudo Lohanica, după locul unde a fost făcută descoperirea - Valea Lohanului.

Țestoasele de Vaslui, la Crețești

Vlad Codrea, profesor Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca: „Testudo Lohanica este o specie nouă pentru știința, un număr mare de fosile recuperate și asta grație unei îngropări foarte specifice care s-a produs la Crețești"

Citește și
Franța: Sancțiuni de peste jumătate de milion de euro pentru distrugerea habitatului unei țestoase pe cale de dispariție
Franța: Sancțiuni de peste jumătate de milion de euro pentru distrugerea habitatului unei țestoase pe cale de dispariție

Rocile în care s-au fosilizat țestoasele ar avea o vechime de 7- 8 milioane de ani, spun specialiştii. Pe atunci, în această zonă era o câmpie fluvială, cu vegetaţie ierboasă, iar fauna era completată de rinoceri, gazele, mastodonţi sau girafe. După mai bine de un deceniu de la descoperire, ţestoasele au fost expuse.

Mircea Mămălăucă, director Muzeul Vasile Pârvan: „Publicul este încântat să vadă asemenea piese cu o vechime de circa șapte milioane de ani, piese care ne ajută să scriem istoria acestor locuri."

Specialiştii au ajuns la concluzia că ţestoasele ar fi murit înecate în timpul unei viituri.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult