Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Terenul arabil românesc este mai scump decât în Franța. Cât a ajuns să coste un hectar

Your browser doesn't support HTML5 video.

Terenul arabil românesc este mai scump decât în Franța. În ultimii patru ani ani prețul mediu al unui hectar s-a triplat, iar acum depășește 7 mii de euro.

"Pământul începe să aibă valoare", spun fermierii. Însă reprezentanții unor asociații agricole cred că prețurile au crescut artificial, printre altele și din cauza agricultorilor care lucrează la negru și a speculatorilor imobiliari.

Acest fermier are peste 400 de hectare de pământ în județul Bistrița Năsăud. 12 hectare a cumpărat chiar anul acesta. Speră ca recoltele de cereale să îi acopere investiția în cel mult 10 ani.

Ioan Mate, fermier: „Pământul începe să aibă valoare. A început să se lucreze din ce în ce mai mult terenurile, nu mai găsim terenuri pustii cum găseam înainte. Acum fermierii care s-au întors din străinătate au început să cumpere.”

Nicolae Nemeș, președintele Asociației Agricole Vintana: „Lumea a conștientizat că terenul este o investiție și foarte greu mai găsești persoane care să își vândă terenul. Prețurile diferă în funcție de zona unde sunt, de categoria de arabil din care fac parte, de potențialul zonei, aici mă refer la șoseaua națională, șoseaua județeană, autostradă.”

Citește și
70 de bani pe metru pătrat pentru exproprieri la tronsonul din autostrada Sibiu - Pitești care va trece prin satul Tălmăcel
70 de bani pe metru pătrat pentru exproprieri la tronsonul din autostrada Sibiu - Pitești care va trece prin satul Tălmăcel

Prețul terenului arabil a crescut de trei ori și jumătate în doar câțiva ani. Dacă în 2017 prețul mediu era în jur de 2.000 de euro, acum depășește 7.000, conform Eurostat.

Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli: „Avem 824.000 de fermieri, dar fiscalizați nu avem mai mult de 23-24.000 de fermieri. Acele taxe și impozite pe care trebuia să le dea la stat, cei care nu sunt fiscalizați vin și cumpără terenuri. Discutăm de foarte multe firme imobiliare care sunt arondate primăriilor și atunci creștem artificial prețurile.”

Cel mai scump este terenul din zona Capitalei și în Ilfov, peste 11.000 de euro pe hectar, iar în zona Munteniei și în vestul țării depășește 8.000 de euro. În zona Moldovei un hectar de pământ arabil costă mai puțin, adică 6.600 de euro, în medie.

Și este mai scump la noi decât în Franța, dacă ne uităm la prețurile din toată Uniunea, cu peste 1000 de euro pe hectar. Cel mai mare preț este însă în Țările de Jos, aproape 70.000 de euro hectarul de teren arabil, cu excepția Insulelor Canare, unde depășește 120.000 de euro. Și cel mai ieftin este în Croația: 3400 de euro hectarul.

La noi, tranzacțiile cu pământ destinat culturilor se fac de la începutul acestui an după o nouă lege, prin care sunt încurajați fermierii dornici de asociere. Au prioritate la cumpărare localnicii care lucrează terenul, iar parcelele pot fi înstrăinate mai devreme de 8 ani doar cu plata unor taxe uriașe.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult