Experiment Știrile PRO TV. Telefoanele mobile, mai murdare decât scaunele de toaletă. Au de 10 ori mai multe bacterii
Your browser doesn't support HTML5 video.
Un experiment realizat de echipa Știrilor PRO TV, împreună cu Facultatea de Inginerie Chimică a Universității Politehnică București, arată că bacterii precum salmonela, ecoli sau stafilococul auriu, se regăsesc pe telefoanele noastre mobile. Toate acestea pot afecta sănătatea celor cu imunitate slabă, ori pot fi transmise celor din jur.
În laboratorul facultății de Inginerie Chimica si Biotehnologii de la Universitatea Politehnică Bucuresti, specialiștii au prelevat probele de pe 3 telefoane mobile, care sunt folosite zi de zi, pe 4 medii de cultură. Am numit dispozitivele A, B și C.
Rezultatele care au ieșit dupa 3 zile sunt clare: pe toate au fost identificate bacterii. Dispozitivul cu o carcasă tip copertă este cel mai murdar.
80% din infecții sunt transmise cu ajutorul mâinilor, bacteriile fiind transferate cu ușurință pe dispozitivele mobile care sunt manipulate des pe parcursul zilei. Studiile arată că pe un singur telefon mobil pot fi de zece ori mai multe bacterii decât pe un scaun de toaletă.
Decan Facultatea de Inginerie Chimica Politehnica București: Utilizam telefonul mobil ca un device only one...este extrem de versatil, îl utilizăm în nenumărate rânduri. Să îl păstrăm în condiții sanitare.
Multe dintre bacterii sunt inofensive, însă cele precum streptococul și stafilococul auriu ori deferite tipuri de candida, pot afecta sănătatea persoanelor care au imunitatea scăzută. Mai mult, acestea pot fi transmise persoanelor din jur.
Dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș: La cei vulnerabili pot apărea infecții active. Toate aceste microorganisme pot să ne facă și rău la un moment dat, pot să dea o infecție activă, poate fi cineva care are boli cronice, în vârstă. Telefonul din păcate este o sursă importantă pentru acești germeni.
Specialiștii recomandă să renunțăm să mai folosim telefonul mobil atunci când suntem în bucătărie, mai ales dacă pregătim mâncarea ori punem masa. Dispozitivul electronic ar trebui să rămână la distanță și când mergem în baie.
Cel mai usor dispozitivele mobile pot fi curățate cu ajutorul șervețelelor dezinfectante. La fel ar trebui să procedăm și cu portofele, banii, bijuteriile și cheile.