Târgul de Carte Gaudeamus 2022. Care au fost cele mai vândute cărți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cel mai bine vândute au fost cărţile semnate de autorii români, dar au stârnit interesul cititorilor şi cele de dezvoltare personală sau educaţie financiară. Totuşi, comparativ cu anii de dinainte de pandemie, vânzările au fost mai mici.
Cu zeci de titluri în mâini și cu altele în gând, pasionații de lectură au luat la rând toate standurile cu noutăți. La Humanitas, cel mai bine s-a vândut "Theodoros", noua carte a lui Mircea Cărtărescu: peste o mie de exemplare.
Mircea Cărtărescu, scriitor: "Este o carte pe care eu o recomandat tuturor mai mult decât alte cărți ale mele pentru că este o carte mult mai ușor de citit, mult mai prietenoasă, mult mai luminoasă decât cele dinainte pentru că și eu m-am luminat puțin după pandemia prin care am trecut cu toții. Este o carte mult mai populară, între ghilimele, o carte cu multe peripeții".
În schimb, la editura Nemira cel mai bine s-a vândut: "Solomonarul", un roman de Florin Chirculescu, medic chirurg, care îl prezintă pe Eminescu, dar și corupția din zilele noastre.
Pe locul doi a fost cartea "Friends, iubiri și marele lucru teribil", de Matthew Perry, indrăgitul actor din faimopsul serial.
Andreea Lupescu, PR manager editura Nemira: "În această carte el vorbeste despre adicție și despre lupta lui cu boala, cu sigurătatea, despre miracolul de a fi încă în viață , el a fost la un pas de moarte, I s-au dat 2% șanse de supraviețuire și a putut să meargă mai departe".
La Curtea Veche, în top s-au regăsit cărțile de dezvoltare personală, în special "Când corpul spune nu", de Gabor Mate. Dar cerere mare a fost și pentru titlurile de educație financiară.
Sub îndemnul "Cartea nu e niciodată retro", la târg și-a făcut loc și un anticariat. Cu de toate pentru toți.
Organizat în mod tradițional în noiembrie, Târgul Gaudeamus era momentul mult așteptat de toți iubitorii de carte. Anul acesta, după doi ani de pauză, târgul a fost adavut loc pentru prima dată în decembrie și, deși este luna cadourilor, editurile nu au înregistrat vânzări record, așa cum se întâmpla în mod obișnuit. Iar bilanțul vine după o perioadă complicată pentru industria de carte. Criza de hârtie a scumpit cărțile cu 20%, multe librarii s-au închis, iar editurile renunță la unele tiraje pentru a face față costurilor".
Lidia Bodea, director general Editura Humanitas: "Acum, în decembrie, concurența cu toate tîrgurile de crăciun, concurența cu goana după cumpărături este o concurență care s-a resimțit și la trâg. Asta nu inseamnă că trebuie să depunem armele, să vedem în ce fel așezăm lucrurile pentru anul 2023".
La târg, editurile prezente au venit și cu reduceri, în medie de 15-30%.