Surpriză de proporții. Cât a ajuns să valoreze o bancnotă emisă pentru eclipsa totală de soare din 1999
Your browser doesn't support HTML5 video.
Multe au rămas în sertarele colecționarilor, ori sunt postate pe platformele de anunțuri cu sume amețitoare, alături de alte monede din țară și străinătate.
Nu toate valorează, însă, cât pretind vânzătorii, ne avertizează specialiștii.
Banca Națională a României a emis, pentru eclipsa totală de soare din 11 august 1999, bancnote speciale de 2.000 de lei.
Chiar dacă au fost vânate de colecționari, în cele din urmă nu au mai reprezentat o raritate.
Florențiu Tanașcov, colecționar: "A fost prima bancnotă de polimeri din Europa și a avut un tiraj mic. Guvernatorul Băncii Naționale a hotărât să majoreze tirajul. Și atunci s-a umplut piața, însă a rămas mitul că este o bancnotă foarte valoroasă". Astăzi, bancnota este vândută cu sume între 20 și 150 de lei, în funcție de gradul de uzură. Nu este nici pe departe cea mai valoroasă bancnota romanească. Prima a fost emisă în 1877 și era, de fapt, un așa-numit "bilet ipotecar". Cea mai mică bancnotă din lume a fost emisă în 1917 și este tot românească. Îl înfățișează pe regele Ferdinand.
Pe platformele online de vânzări, această piață a trezit interesul oportuniștilor.
De exemplu, pentru o monedă cu chipul Reginei Elisabeta a II-a, emisă în 1988, cineva cere nu mai puțin de 20.000 de euro.
Florențiu Tanașcov, colecționar: "Atâta are nevoie vânzătorul. Este o monedă comună. Au avut tiraje de zeci de milioane de bucăți. O putem găsi și la un preț de doi lei".
Monedele și bancnotele gradate de firme de specialitate sunt cele mai sigure, pentru că putem știi că nu au fost falsificate. Multe le găsim și în muzee. Cosel Ilie, muzeograf: "Cele mai vechi monede din colecția muzeului, sunt monede grecești din orașele Dionisopolis, Histria, Calatis avem. Secolele al IV-lea, al III-lea, al II-lea înainte de Hristos".
Cele mai prețioase monede sunt aici, la muzeu. Obișnuim să spunem că sunt inestimabile, dar și ele au o valoare pe care o putem găsi în cataloagele specializate și care se regăsește în momentul în care aceste obiecte sunt asigurate.