Supe, sosuri și prăjituri din urzici. Plantele au fost ingredientul principal al unui brunch organizat pentru zeci de turiști
Your browser doesn't support HTML5 video.
Au luat forma supelor, sosurilor, ba chiar s-au făcut prăjituri din urzici. Plantele au fost culese de turiști, iar mulți și-au adus aminte de vremea copilăriei.
Străinii veniți la noi apreciază cel mai mult aceste lucruri simple. În vestul Europei se duce o luptă pentru restaurarea sălbăticiei pierdute.
Dornici să-și încarce bateriile în mijlocul naturii, zeci de turiști au pornit pas pe dealurile din Hosman. Aflată la nici 30 de kilometri de Sibiu, așezarea săsească veche de peste șapte secole îmbie cu peisaje sălbatice și aer curat. Alături de ghizi, oaspeții au cules urzici abia ieșite la lumină.
Turist: „Pentru mine e o mică excursie în copilărie, mergeam cu bunica mea când eram mic la pădure. Am strâns aproape o pungă”.
Turistă: „Mama mea face o tocăniță bună de urzici și adevărul e că până acum niciodată nu m-am gândit cum se culeg”.
Turistă: „Mi se pare foarte faină, chiar relaxant aș zice”.
Chiar dacă urzicile cresc aproape peste tot, trebuie să fim atenți de unde le culegem. Victoria Luft, ghid local: „Dacă o găsim la marginea satelor, unde solul e umed și sunt mulți nutrienți, o putem culege de acolo. Dar nu o culegeți de unde vedeți că pământul este contaminat, cu mult gunoi în jur”.
Satul Hosman și-a păstrat deocamdată frumusețea sălbatică, cu flora și fauna neatinse de intervenția oamenilor.
Joe England, ornitolog: „E chiar unic ce avem aici, abundența vieții sălbatice de aici. Vestul Europei și Marea Britanie strigă după o așa-zisă restaurare a sălbăticiei, pentru că ei au pierdut-o”.
După culesul urzicilor și lecția de ecologie, turiștii au revenit în sat. Acolo, gazda și alte gospodine au pregătit nenumărate bunatati din urzici.
Turiștii au fost cuceriti de preparate.
Turiști: „Mi-a plăcut foarte mult borșul și pesto-ul de urzici, de abia aștept să gust checul”. Turistă: „Am aflat că putem mânca atâtea plante pe care noi le considerăm buruieni”.
Oaspeții au avut ocazia să învețe cum se pregătesc supa-cremă și sosul pesto din urzici.
Mâncarea hrănitoare, aerul curat și frumusețea naturii sunt lucruri simple, după care mulți tânjesc. Așa că ofertele turistice se diversifică.
Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania: „O să căutăm cât mai mult să intrăm în contact cu comunitățile locale, o să căutăm să arătăm ce meserii și ce meseriași mai sunt la fața locului. Mă gândesc la tot ce înseamnă fân, lemn, flori, plante medicinale”.
Fiecare participant la brunch a plătit 150 de lei, iar o parte din sumă e folosită pentru inițiative și proiecte locale, care țin în viață micile comunități. Activități de acest fel sunt organizate și în Banat, Oltenia, Moldova și Dobrogea.