Stațiunea Legumicolă Buzău a creat sera pe verticală. Este de cinci ori mai profitabilă decât una obișnuită. Cum funcționează
Your browser doesn't support HTML5 video.
Rotite pe transportoarele verticale, plantele primesc căldură și lumină constant. În plus, se face și economie de spațiu. Construcția din sticlă și metal este amplasată în curtea Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău.
O parte din energie vine de la panourile fotovoltaice, montate la câțiva metri distanță. Un carusel de 6 transportoare automatizate pune în mișcare răsadurile. Astfel, sunt folosiți 500 de metri pătrați pentru cultivare, în loc de 135 metri pătrați cât este amprenta la sol a serei.
Constantin Vlad, director SCDL Buzău: ”Aceste platforme care se deplasează pe verticală într-o mișcare ascendent, descendentă, asigură condiții optime de dezvoltare a plantelor prin faptul că temperatura este menținută constană și plantele beneficiază de lumină în permanență”.
Sistemele de încălzire și ventilație asigură controlul climatic, ceea ce face ca plantele să crescă natural, fără a fi nevoie de tratamente chimice.
Floarea Burnichi, director adjunct științific SCDL Buzău: ”În tipul ăsta de seră, temperatura se menține maxim la 35 de grade, diferența de temperatură între partea de jos a serei și partea de sus și vedeți că este destul de înaltă este de 4, maxim 5 grade, practic microclimatul este același pentru toate plantele”.
Sistemul poate fi folosit și în gospodăriile fermierilorMișcarea transportoarelor este monitorizată dintr-un centru de comandă, iar viteza de rotație este reglată în funcție de nevoile fiecărei plante.
Mihai Bădineanu, tehnician: ”Aici avem un panou electric cu care putem comanda toată sera, inclusiv umiditate, temperatură, viteză plus fiecare tronson în parte se poate da înainte, inapoi după cum avem nevoie”.
Prototipul serei a fost construit de cercetătorii buzoieni în 2005, iar mecanismele au fost îmbunătățite în timp.
Valeriu Tabără, președinte Academiei de Științe Agricole și Silvice: ”Sistemul vertical, așa cum știm efectul de piramidă. Are un anumit tip de valorificare a energiei naturale și chiar apar elemente, după datele pe care eu le am, de diferențiere, de avans în vegetație la o anumită înălțime și la un anumit tip de unghi al radiației de lumină”.
Proiectul a costat un milion de lei și va fi propus pentru brevetare. Sistemul va putea fi folosit și în gospodăriile fermierilor.