Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Îngrijorător. România este pe locul al doilea în Europa la consumul de alcool

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cu zeci sau chiar sute de litri de bere și de vin, date gata an de an, un singur român ajunge să bea, în medie, echivalentul a 11 litri de alcool pur.

Raportul aparține Organizației Mondiale a Sănătății care a analizat consumul de dinainte de pandemie.

În perioada restricțiilor însă, situația s-a agravat. În tot acest timp, Eurostat ne plasează pe locul al doilea în Europa, la frecvența bețiilor.

Cel mai recent raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că un român a băut, în medie, în 2019, echivalentul a 11 litri de alcool pur, cu unul în plus față de 2016. Statistica a luat în calcul inclusiv consumul din rândul tinerilor de 15 ani. Din același document aflam că suntem pe locul 11 în Europa.

Și datele Institutului Național de Statistică arată că am dat gata cantități însemnate de bere și de vin. În medie 89 de litri de bere într-un an, 23,4 litri de vin dar și 4,8 litri de alcool distilat.

Citește și
Vaccinare
Ce înseamnă doza 3 și de ce după imunizare, nu este recomandat să bem alcool

Bărbat: ”Eu îmi fac singur țuica mea și prefer în loc de whisky. Consum moderat, nu mi-au plăcut. Am distilator special.”

Bărbat: ”Din când în când un pahar de vin, dar nu fac abuz să stau călare pe butoi. Uneori beau un unul, două pahare pe zi, alteori, deloc."

Bărbat: ”La petreceri, fetească neagră, foarte moderat."

Ciprian Iftimoaei, director adjunct Direcția de Statistica Iași, sociolog: "Din datele oficiale furnizate de INS, în ultimii ani 2018-2019, consumul de alcool a rămas constant, românii prefera în special bere, urmat de vinuri și pe locul al 3-lea avem distilatele, tăriile, cum se spune."

Există, desigur, și anumite tendințe.

Teodora Butacu, specialist marketing bar: "Femeile preferă băuturile mai light, fructate, parfumate, dar și cocktailuri delicate, în special cu vodkă, rom și gin. Domnii preferă băuturile tari, vinul roșu, vinul alb, sec întotdeauna și băuturile spirtoase."

Potrivit medicilor, dacă un consum moderat de alcool poate preveni unele afecțiuni, consumul excesiv atrage probleme grave.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași: ”Există studii care vorbesc despre un consum de vin în cantități mici, până la 150 ml, care pot avea efect de prevenție a unor boli cardiovasculare sau neoplazii. În Urgente ajung zilnic, din păcate, pacienți care au afecțiuni provocate de intoxicații cu etanol."

Iar Eurostat confirmă: românii sunt pe locul doi în Uniune, după danezi, la frecvența bețiilor. Dintre consumatorii de alcool, cel puțin 35% dintre români au recunoscut că au obiceiul să bea peste limită, cel puțin o dată pe lună. Procentul depășește 50% în cazul bărbaților și este sub 20% în cazul femeilor.

Doar 3% dintre concetățeni recunosc că beau zilnic, 19%, săptămânal și peste 28%, lunar.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult