Spectacol cu Aurora Boreală pe cerul României. Imaginile surprinse de fotografii profesioniști și amatori
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Totul, datorită unei furtuni geo-magnetice puternice, de clasa G4, a transmis Administraţia Naţională pentru Oceane şi Atmosferă. Puțin după lăsarea serii, cerul s-a colorat treptat în nuanțe de roșu. Pasionații de fotografie și-au pregătit aparatele, gata să surprindă Aurora Boreală.
Și nu au avut mult de așteptat. De exemplu, Cătălin a făcut poze lângă barajul Rogojești, de pe râul Şiret.
Cătălin Urdoi, fotograf: „Am avut luciul apei care mi a transformat aurora într-o reflexie extraordinară pe apă şi a fost poveste, efectiv poveste. Am fost uluiţi de amploarea şi de magnitudinea a ceea ce vedeam că se întâmpla în faţa ochilor noştri.”
De altfel, Aurora Boreală a putut fi văzută din toată țara. Imagini inedite au umplut rețelele de socializare. Multe fotografii au fost surprinse și de telespectatori, care ne-au trimis pozele pe site-ul stirileprotv.ro. Fenomenul are loc datorită unei furtuni geo-magnetice puternice, de clasa G4, potrivit Administraţiei Naţionale pentru Oceane şi Atmosferă.
Valentin Grigore, președinte Societatea Astronomică Română de Meteori: „S-a adeverit, undeva după ora 21, destul de timid. A fost mai mult un glow de aurora boreală numai că la un moment dat s-a intensificat foarte mult şi puţin şi înainte şi după miezul nopţii. A fost o activitate foarte intensă, comparând cu activitatea din 11 mai, care într-adevăr, a fost una istorică.”
Specialiștii spun că sunt șanse să vedem Aurora Boreală și în zilele care urmează, trebuie doar să urmăriți site-urile de specialitate. Pentru a surprinde fenomenul, trebuie să vă duceți în afara orașului sau să alegeți zone fără poluare luminoasă, cum ar fi parcurile. Aurora se vede spre Nord și indicat ar fi să vă uitați prin camera telefonului. De cele mai multe ori, nuanțele de roșu nu pot fi observate cu ochiul liber.