Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sortimentele de înghețată cu cel mai mare conținut de zahăr și grăsimi. Avertisment din partea nutriționiștilor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Trăim o vară toridă, aşa că multora le este pofta de îngheţată. Nu foarte des avertizează medicii nutriţionişti care spun că anumite sortimente au o cantitate mare de zahăr şi grăsimi.

Aşa că, pentru o îngheţată răcoroasă trebuie să fim cu ochii pe etichetă. Ca să vă faceţi o idee, un preparat pe bază de fructe proaspete şi apă are 90 de calorii față de celelalte care au dublu. Şi copiilor este important să le alegem o îngheţată care conţine produse cât mai naturale şi nu trebuie să mănânce mai mult de una pe zi.

Într-o zi călduroasă, o îngheţată pare soluţia. Magazinele sunt pline de tentaţii, au arome diverse, iar cei care preferă acest desert sunt gata să le încerce pe toate.

Cele mai delicioase îngheţate pot avea însă şi cele mai multe calorii, potrivit medicilor nutriţionişti. Cele cu praline, caramel, ciocolată, pot sări de 250 de calorii la sută de grame.

Mihaela Bilic, medic nutriţionist: ”Exista îngheţate care sunt bogate, foarte bogate şi în zahăr şi în grăsime, aproape îmi vine să le zic prajituri..”

Citește și
inghetata
Lista produselor de înghețată cu oxid de etilenă retrase de la vânzare. Apelul către consumatori

Faţă de alt desert, pentru copii, îngheţată este mai sănătoasă, spun medicii pediatri. Trebuie însă să fie cât de naturală posibil, fără coloranţi, din fructe naturale şi fără prea multe grăsimi. Este recomandat să le dăm copiilor o singură îngheţată pe zi, pe care să o mănânce încet.

În gelaterii găsiţi îngheţată cu un conţinut de zahăr cuprins între 3 şi 7%, sau chiar pe bază de îndulcitori. Doar că preţurile îi țin pe mulţi la distanţă.

Laura Donciu, asociat gelaterie: ”Sortimente fără zahăr, avem mure, zmeura, care sunt la mare căutare, folosim îndulcitori recomandaţi pentru diabetici, momentan nu avem fără zahăr complet şi îndulcitori.”

Adrian Balaci, gelaterie: ”Reduc cât mai mult cantitatea de zahăr pentru că nu-mi doresc un produs care să fie doar dulce, vreau să se simte gustul respectiv, Dacă e îngheţată de nuci, nu neapărat gustul dulce.”

Îngheţată cu puţină calorii se poate face şi acasă. În a doua jumătate a lunii iunie, un magazin de electrocasnice a vândut peste 300 de maşini de făcut îngheţată. Preţul mediu pentru un astfel de aparat este de 340 de lei, iar cele mai vândute modele sunt cele care, pe lângă îngheţată prepară şi iaurt sau şerbet.

În 2020, România a produs un volum de înghețată mai mic cu 17,7% față de anul precedent.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult