Modifica setarile cookie
Toate categoriile

A început perioada de semănat. Cu o investiție de câteva sute de lei puteți să culegeți legume proaspete toată vara

Your browser doesn't support HTML5 video.

Suntem în perioada de semănat, iar cei care vor să grădinărească își cumpără răsaduri. Găsesc în serele liceelor și universităților cu profil agricol sau în băncile de resurse vegetale, soiuri tradiționale românești, dar și unele noi, inedite.

Cu o investiție de câteva sute de lei, de pe o palmă de pământ puteți să culegeți legume proaspete toată vara.

Elevilii liceului Tehnologic Agricol din Seini, Maramureș, au pregătit mii de răsaduri.

Sunt roșii din soiul "Cristal", dar și ardei sau vinete "Aragon". O plantă costă cel puțin 1 leu 50.

Client: „Cumpărăm frecvent de la sera liceului pentru că produsele sunt competitive, prețurile la fel și calitatea lor este una de invidiat”.

Client: „Am avut producție mare, chiar dacă nu sunt specialist. Plantele sunt rezistente și ușor de intreținut”.

Citește și
atac maceta
Un bărbat de 60 de ani a fost atacat cu maceta de un tânăr care voia să-i fure mașina, în Brașov. „I-a sărit telefonul”

Dan Costanțea, director liceul Tehnologic Agricol "Alexiu Berinde" Seini: „Încercăm ca școală să fim utili și pentru fermieri, folosim răsaduri certificate pentru performanță”.

Și la Iași, în serele Universității de Ştiinţele Vieţii, sunt semănate anul 15.000 de răsaduri. Jumătate ajung la cumpărători din luna aprilie.

Vasile Stoleru, prorector, Universitatea Ştiinţele Vieţii "Ion Ionescu de la Brad" Iași: „Sunt consumatori care au încredere tocmai datorită faptului că utilizăm semințe din hibrizi sau din soiuri care sunt cunoscute”.

O familie poate să obțină o producție bună de legume într-o grădină de 600 de metri pătrați cu o investiție în răsaduri de până în 600 de lei. Bineînțeles plantele au nevoie de apă și de îngrășământ natural ca să rodească.

Și la Banca de Resurse Genetice Vegetale din Buzău se găsesc răsaduri pe alese. Cele mai căutate sunt soiurile românești și pentru că rezistă bine la clima noastră.

Costel Vînătoru, director BRGV Buzău: „Soiurile vechi tradiționale cum ar fi tomatele „Buzău 1600”, tomatele „Inimă de bou”, tomatele hibride „Siriana” sau la ardei „cornul caprei”, ardei „ureche de elefant”.

Sunt însă și cumpărători care caută tomatele negre, tigrate sau cherry cu fructe cafenii. Online pot fi comandate inclusiv semințe din banca de gene vegetale. Nu costă nimic și ajung prin poștă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult