Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Socăcițele din Maramureș le învață și bucătăresele mai tinere cum să facă bucatele tradiționale de Paște

E forfotă mare și în gospodăriile din Țara Lăpușului în aceste zile. Socăcițele harnice, adică bucătăresele cele mai bune din fiecare sat, pregătesc deserturile pentru Paște, printre care cozonacii dolofani și pasca cu brânză dulce.

Gospodinele cu multă experiență le invită și pe cele mai tinere la acest proces, că să prindă din tainele bucatelor tradiționale.

Gospodinele din Maramureș încep frământatul alatului de dimineață, după rânduiala veche. Tinerele vin, rând pe rând, în dreptul covatei de lemn, unde primesc sfaturi prețioase.

Fetiță și bunică: „Se frământă atâta, spuneau bunicii, până picura apa din grinda. Că să iasă bine și frumos.”

Aluatul pare că prinde formă mai repede, atunci când femeile se pun pe cântat.

Citește și
salvamont
Au plecat să culeagă ciuperci pe munte fără telefoane smart și li s-a făcut rău. Ce au pățit doi bărbați din Maramureș

Maria Gurgi, gazdă: „Muncim una cu alta, ne ajutam, ne bucurăm. Și toată treaba o facem la timp. De unul singur nu se poate."

Gospodinele mai în vârstă sunt cele care modelează alatul, sub privirile curioase ale celor aflate la început de drum. Bărbații au și ei un rol esențial, veghează cuptorul unde se vor coace pasca și cozonacii.

Bărbați: „Ăsta e al 4-lea cuptor și ne grăbim că mai avem încă două de făcut.”

Înainte, însă, obiceiul spune că un copil sau o femeie văduvă trebuie să pună „pecetea”, adică o placă de metal, peste pască.

În Sâmbăta Mare, vor fi pregătite și restul bucatelor de Paște: miel umplut, drob și prăjiturile tradiționale de casă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult