Litoralul este acoperit de deșeuri. O singură persoană aruncă în natură 29 de kg de plastice pe an
Your browser doesn't support HTML5 video.
Sunt gunoaie chiar și pe fâșii de nisip izolate, sălbatice, unde credeam că nu ajunge nimeni. Grav este că și Dunărea poartă spre mare o cantitate impresionantă de deșeuri, peste 4 tone zilnic, potrivit unor experți din Viena.
Doze din aluminiu, PET-uri, ambalaje și tot felul de resturi din plastic. Ecologiștii au găsit fâșia de nisip spălată de mare ticsită de gunoaie. La fiecare pas, în orice direcție, erau deșeuri aduse de curenți la mal. Și vegetația este plină de deșeuri aduse de vânt. Într-un singur an, activiștii au adunat aproximativ 2500 de gunoaie de la Edighiol, zona comuna dintre lacul Sinoe și Marea Neagră.
În 2020, o singură persoană aflată pe litoral a produs 33 de kilograme de deșeuri din plastic, arată calculul făcut de ecologiștii români, în baza unui studiu al cercetătorilor Universității din Viena. Doar 4 kilograme au ajuns în centrele de reciclare, restul - în natură. În total, 3.500 de tone de plastic au sfârșit pe plaje sau în mare. Chiar și când nu sunt turiști pe litoral, gunoaiele nu lipsesc din Mamaia și Constanța. Saci din plastic, sticle, PET-uri zac în nisip.
Dunărea este și ea sufocată de gunoaie lăsate la voie întâmplării în județele riverane. O cantitate considerabilă ajunge să se verse tot în mare.
„Deșeurile care nu se adună rămân abandonate în natură și sunt plimbate de ploi de vânt și ajung în Dunăre și în cele din urmă în Marea Neagră. La Constanța avem 3500 de tone”, a explicat un reprezentant al Organizației Mai Mult Verde. „Se spune că Marea Neagră este mai poluată decât Marea Mediterană, iar plasticul predomină, peste 86% din deșeurile care ajung în Marea Neagră sunt din plastic”, a spus un reprezentant al organizației Mare Nostrum.
4,2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră, potrivit studiului realizat de Universitatea din Viena, „Plasticul ajunge microplastic mărunțit și mai departe se încroporează în tot ce înseamnă vietăți, de la nevertebrate până la pești și delfini, mă refer la pești pe care îi consumăm prin tratare termică și acest palstic se denaturează în aceste condiții ajungând extrem de periculos, cancerigen”, a spus un biolog.
Potrivit ecologiștilor de la Mare Nostru, 2019 a fost cel mai murdar an. Atunci au fost adunate de pe plajele monitorizate aproape 33.000 de gunoaie in sezonul estival.
Sursa: StirilePROTV
Dată publicare: 16-02-2022 18:09