Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Singurul pilot român rămas în viață, care a participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost onorat la București

Your browser doesn't support HTML5 video.

Generalul Ion Dobran, în vârstă de 103 ani, singurul pilot român în viață din cel de-Al Doilea Război Mondial a fost onorat în cadrul unui eveniment cu totul special organizat în București.

Una dintre cele 74 de lupte aeriene la care a participat a fost pictată pe fațada unui hotel. Aviatorul, care a sosit la inaugurarea lucrării într-o limuzină Rolls Royce, a fost însoțit de piloți din tânăra generație.

''Metamorfoza Icarilor'', realizată de artistul plastic Obie Platon, înfățișează o luptă aeriană din vara anului 1944. Atunci, un pilot american pe nume Barrie Davis, aflat în misiune de atac asupra României, a fost obligat să aterizeze forțat după ce aeronava sa a fost lovită de Generalul Dobran deasupra Galațiului.

Ion Dobran, veteran de război: "Întâi o formație de bombardament, nouă sau unsprezece, care erau însoțite de mustanguri și te băgai pe aproape, dar repede degajai și iar căutai o poziție."

După 77 de ani, de când scria istorie pe cer, pilotul român a fost invitat să-și vadă bătălia aeriană într-o lucrare de artă stradală. Generalul a fost adus la eveniment cu o mașină construită imediat după încheierea războiului.

Citește și
soldat
Osemintele unui soldat român mort în Al Doilea Război Mondial, aduse acasă după 77 de ani

Pictura murală se întinde pe 280 de metri pătrați și a fost realizată în cinci zile.

Obie Platon, artist plastic: "E o reprezentare metaforică a celor doi piloți care s-au luptat în Al Doilea Război Mondial transpuși prin street art."

În iarna anului 2010, Generalul Dobran a avut ocazia să-l cunoască personal pe pilotul pe care l-a învins în luptă.

Ion Dobran: "Ziua de azi pentru mine e o adevărată minune. Sunt fericit să-l văd pe cel pe care l-am înfruntat atunci și sunt fericit că a rămas în viață."

Barrie Davis: "Nu i-am văzut niciodată fața, era în spatele meu în luptă. Generalul era un trăgător excelent și mă bucur că a ochit avionul și nu pilotul."

Barrie Davis a murit în august 2014, la vârsta de 90 de ani.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult