Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Sindromul rar care făcea o femeie să pară beată. A ajuns la urgențe de șapte ori în doi ani, dar niciun medic nu a crezut-o

Corpul unei femei din Canada producea enorm de mult alcool, încât ea era constant ametită, dezorientată și slăbită.   

Într-o zi a leșinat și s-a lovit cu capul de tejgheaua din bucătărie în timp ce pregătea prânzul pentru copiii ei.Cu toate acestea, nici măcar o picătură de alcool nu-i trecuse pe buze, lucru pe care femeia de 50 de ani din Toronto și soțul ei l-au spus medicilor timp de doi ani, dar nu au crezut-o, scrie CNN.

„Și-a vizitat medicul de familie din nou și din nou și a mers la camera de urgență de șapte ori în decurs de doi ani”, a declarat Dr. Rahel Zewude, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Toronto.

Medicii au descoperit că nivelul de alcool al femeii putea varia între 30 de milimoli pe litru și 62 de milimoli pe litru - sub 2 milimoli pe litru este normal, a spus Zewude.

Nivelurile de alcool de până la 62 de milimoli pe litru sunt extraordinar de ridicate și ar fi considerate ca fiind amenințătoare pentru viață, chiar fatale, a declarat Barbara Cordell, președintele unei asociații de susținere numită Auto-Brewery Syndrome Information and Research, care oferă educație pentru pacienți și face cercetări cu privire la această afecțiune neobișnuită.

Citește și
studiu laborator
O boală infecțioasă, adesea fatală, ar putea avea un tratament. Se transmite la om prin înțepătura unei muște

Deși nimeni dintre cunoscuții ei nu a avut o alcoolemie care să atingă acest nivel, mulți oameni pot funcționa la niveluri de alcool în sânge de până la 30 de milimoli pe litru sau 40 de milimoli pe litru, a declarat Cordell.

„Cunosc peste 300 de persoane diagnosticate cu sindromul fermentației și avem peste 800 de pacienți și îngrijitori în grupul nostru privat de sprijin pe Facebook”, a declarat Cordell, care nu a fost implicat în noul caz.

„O parte din misterul acestui sindrom este cum pot acești oameni să aibă aceste niveluri extrem de ridicate și totuși să meargă și să vorbească.”

Trimisă la specialist după șapte internări

Toți medicii de la camera de urgență au pus la îndoială obiceiurile de băut ale femeii din Toronto, iar aceasta a fost examinată de trei psihiatri diferiți ai spitalului, care au concluzionat că nu îndeplinește criteriile pentru diagnosticul de tulburare de consum de alcool.

„Le-a spus medicilor că religia ei nu permite consumul de alcool, iar soțul ei era sigur că nu bea”, a declarat Zewude, care a tratat-o pe femeie și a fost coautor al unui raport despre cazul anonim care a fost publicat luni în Canadian Medical Association Journal.

„Dar abia la a șaptea vizită un medic de la camera de urgență a spus în cele din urmă: «Cred că asta sună ca sindromul fermentației» și a trimis-o la un specialist”, a spus Zewude.

Dr. Fahad Malik, gastroenterolog la United Heath Services din Binghamton, New York, care are în prezent 30 de pacienți cu această tulburare, a declarat că a fi tratat cu neîncredere și ridicol este ceva obișnuit pentru pacienți. 

„Cei mai mulți pacienți au fost desconsiderați ca fiind «băutorii din dulap» sau cu afecțiuni comportamentale înainte de a fi diagnosticați”, a declarat Malik, care este, de asemenea, instructor asistent clinic la Universitatea de Stat din New York Upstate Medical University.

Extrem de rare și frecvent nerecunoscute

Sindromul fermentației intestinale este o afecțiune extrem de rară în care bacteriile și ciupercile din tractul gastrointestinal transformă carbohidrații din alimentele de zi cu zi în etanol.

Primul caz cunoscut a avut loc în 1946 în Africa, când stomacul unui băiat de 5 ani s-a rupt fără niciun motiv cunoscut. La autopsie s-a constatat că abdomenul său era plin de un lichid „spumos” cu miros de alcool.

Începând cu 1974, 20 de cazuri diagnosticate cu sindromul fermentației au fost raportate în literatura medicală engleză, potrivit unei analize din aprilie 2021. 

Oamenii de știință cred că procesul are loc în intestinul subțire și este foarte diferit de fermentația intestinală normală din intestinul gros, care oferă energie organismului nostru.

Multe persoane cu acest sindrom pot funcționa cu o cantitate enormă de alcool generat metabolic în organism, uneori realizând acest lucru doar atunci când au probleme cu legea.

Un bărbat din Carolina de Nord, în vârstă de 40 de ani, a fost oprit de poliție pentru ceea ce polițiștii erau convinși că era condus în stare de ebrietate. El a negat că ar fi băut, în ciuda unei alcoolemii de 0,2%, echivalentul consumului a 10 băuturi pe oră și de aproximativ 2,5 ori mai mare decât limita legală.

„Nu este atât de rară pe cât credem, este (doar) rar diagnosticată”, a declarat Cordell. „Cred că mulți oameni pot merge pe jos simțindu-se încețoșați și doar cred că sunt obosiți, când ar putea fi vorba de fermentarea alcoolului”.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult