Cât cheltuie pe lună un cuplu care trăiește într-o rulotă. Călătoresc prin toată lumea cu ea
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Trăiesc modest, din economii, sau lucrează de la distanță, atunci când pot. Se bucură în schimb în fiecare zi de spectacolul naturii.
Dana și Claudiu Pintilie și-au început aventura anul trecut, în pandemie. Călătoresc prin lume cu Giovani, un fost magazin mobil, vechi de peste 20 de ani, pe care l-au transformat în casa lor pe roți.
Dana și Claudiu, călători cu rulota: ”Întreaga conversie a durat aproape un an de zile, am muncit aproape zi de zi. Suntem mulțumiți de ceea ce a ieșit, a ieșit un spațiu drăguț în care noi locuim de șase luni de zile și putem spune că este confortabil".
Cei doi au și o motocicletă, pentru deplasările scurte.
Claudiu Pintilie: ”Ne face viața de zi cu zi mai ușoară, îl folosim foarte mult la cumpărături, la explorarea orașelor, a insulelor și în general în locurile unde e greu să ajungi cu un camper de 7 metri".
Momentan, trăiesc din economii. Cheltuielile lor sunt de 500 de euro pe lună.
Dana și Claudiu Pintilie: ”Cumpărăm mult mai puține lucruri, aici nu ai cum să acumulezi, spațiul e foarte mic și nu are sens să acumulezi lucruri".
Dana și Claudiu și-au petrecut iarna în Grecia, dar au de gând ca în viitor să viziteze Iranul, Turcia, Portugalia, Marocul și chiar America de Sud.
Dana și Claudiu Pintilie: ”Ne-am temut este adevărat de iarnă, ne-am gândit că nu ne vom descurca, că va fi prea frig, că poate nu ne ajung bateriile din cauza soarelui mai puțin, dar în 95% din timp nu am avut probleme".
O rulotă nouă costă de la 60.000 de euro în sus
Raluca și Eugen Petcu au colindat deja 12 țări și nu vor să se oprească aici. Pot lucra de la distanță, pentru că ea s-a specializat în fotografie și artă culinară, iar el este programator. Începutul a fost însă greu.
Eugen Petcu: ”Aproape 8 luni de zile am copt-o înainte să o facem. Ne-am pus pe strâns bani, am văzut ce avem de vândut, de închiriat, ne-a costat 3.000 de euro mașină goala și cam 3.000 jumate transformarea”.
Raluca: ”În partea acesta avem dressingul, partea în care ne depozităm hainele, avem și dormitorul. Cu un pat generos care se extinde. Zona în care mâncăm și ne petrecem timpul lucrând, bucătăria care are tot ceea ce deține o bucătărie normală”.
Și în cazul lor, cheltuielile lunare se ridica la 550 de euro. Au închiriat apartamentul în care locuiau, așa că o parte din costuri sunt acoperite din acești bani.
Raluca Petcu: ”Până nu trăiești pe pielea ta, să trăiești tu trezitul de dimineață în fața oceanului sau datul jos din mașină exact pe nisip, o să-ți dai seama cu adevărat dacă asta te hrănește".
În întreaga lume, vânzările de rulote și campere au explodat: anul trecut, europenii au cumpărat peste 230.000 de campere, cu 12% mai mult decât în 2019. Iar vânzările de rulote au crescut cu 21 de procente, până la 160.000 de bucăți într-un an.
Miruna Ghimpu, administrator firmă de închirieri autorulote: ”Unul dintre motivele pentru care clienții au preferat acest tip de vacanță este că au putut să se izoleze, în al doilea rând nu au știut cum vor fi restricțiile, iar un astfel de tip de vacanță le-a oferit flexibilitatea destinației".
Cei dornici de aventură pot testa viața într-un camper la un cost mediu de 120 de euro pe zi. Când vine vorba de cumpărare, prețurile pornesc de la 60.000 de euro, în cazul unei mașini noi.