Sfaturile specialiștilor pentru cei care nu vor să mănânce carne de porc de sărbători. Ce fripturi recomandă bucătarii
Your browser doesn't support HTML5 video.
În plus, sunt și mai sănătoase, potrivit nutriționiștilor. Dacă nu va pricepeți trebuie, să știți că multe restaurante se angajează contra-cost să vă ajute.
Marius Tudosiei, proprietarul băcănie: ''Pulpa de iepure la cuptor a avut un succes surprinzător. Am introdus-o anul asta în meniul de Crăciun. E o carne alternativă, pentru că e o carne un pic mai ușoară. Sunt optzeci și ceva de comenzi. Nu vrem să luăm foarte multe, pentru că nu putem să gătim în cantități industriale''.
Carnea de iepure este săracă în grăsimi și trebuie să fim atenți la pregătirea ei, dacă o gătim acasă.
Chef Radu Dumitrescu: ''E o carne cu foarte puțină grăsime și atunci ea trebuie ajutată. De asta ea stă la marinat, de asta se pune de multe ori bacon când gătești iepure. Untul ajutaăfoarte mult. Se face repede, asta e important la iepure. Valoarea calorică este clar mai mică decât la porc".
Mare parte din carnea de iepure pe care o mâncăm ajunge la noi din străinătate. Cel mai mult importăm de la vecinii unguri, dar și din Spania și Polonia. În 2020, am cumpărat 450 de tone.
Și friptura de rață apare tot mai des pe mesele românilor. În supermarketuri oferta este variată, iar prețurile pleacă de la 50 de lei pe kilogram. Pieptul de rață, de pildă, poate fi ales în funcție de nivelul de grăsime.
Chef Bogdan Cozma: ''Pentru a avea un gust de rață excepțional și să fie așa cum trebuie ca la carte, trebuie să avem un piept de rață 300 plus. Gătirea se va face în tigaie rece și nu pe tigaie încinsă. Dacă e în tigaie rece, grăsimea se va topi și pielea se va carameliza și va da savoare cărnii".
O variantă un pic mai ieftină, dar la fel de sănătoasă, poate fi curcanul. În supermarketuri costă de la 40 de lei kilogramul.