Scumpirea lemnelor și lipsa forței de muncă au dus la dispariția vestitelor prune uscate de Leleasca
Your browser doesn't support HTML5 video.
Scumpirea lemnelor, dar și lipsa forței de muncă au dus la pierderea acestei tradiții. Localnicii s-au reorientat acum și fac magiun și țuică sau vând fructele direct din livadă.
În localitatea Leleasca, din Olt, vestită pentru prunele uscate, existau pe vremuri 150 de cuptoare, unde toamna erau deshidratate tone de prune. Marin Nițu, localnic: „Nu există casă fără cuptor, nu există, dar din cauza scumpirilor s-a pierdut tradiția. În stare crudă le-am vândut”.
Tatiana Uță: „L-am desființat după revoluție nu a avut cine să lucreze. Să ai oameni ca să poată să bage lemne, trebuie să le întorci, adică nu poți să le lași”.
La o singură uscare se ard aproximativ 2 metri cubi de lemne, iar cantitatea de fructe se reduce aproape la jumătate. Oamenii și-au făcut un calcul și câștigă doar 2 lei la kilogram.
Sunt localnici care încearcă să păstreze tradiția și mai usucă prune pentru ai casei și pentru prieteni.
La piață, prunele uscate se vând cu 20 de lei kilogramul.
Vânzătoare: „Mai mult iarna se vând, acum nu. Mai sunt prune crude pe piață și nu prea se vând. Când s-o intra în post”.
Alți localnici s-au reorientat și fac magiun și țuică.
În Leleasca, livezile de pruni se întind pe 600 de hectare.