Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Misiune grea pentru 50 de speologi. Ce au făcut în Peştera Potriva

Your browser doesn't support HTML5 video.

Salvare spectaculoasă în Peştera Potriva, din Munţii Pădurea Craiului. Cincizeci de speologi din toată ţara, împreună cu o echipă din Polonia, au participat la unul dintre cele mai grele exerciţii din mediul subteran.

Potrivit scenariului, salvatorii au avut misiunea de a aduce la suprafaţă două victime, din două galerii care măsoară peste 5 kilometri lungime.

Intervenţia a fost extrem de dificilă, deoarece peştera este una complexă şi este traversată şi de un râu subteran.

Intervenţiile din peşteri pot fi un calvar pentru salvatori, din cauza sectoarelor subacvatice şi a frigului. Pentru a face faţă provocării, speologii s-au împărţit în echipe şi au coborât în peşteră, unde se aflau cele două victime, pentru a le scoate pe targă.

Într-un loc în care timpul se măsoară în centimetri, speologii s-au chinuit ore întregi pentru a aduce „victimele” până la gură peșterii. Ei au montat un sistem de corzi pentru a deplasa targă prin galeriile înguste.

Citește și
yann buriet
A fost căutat timp de o săptămână de poliție. Ce făcea un turist care a fost dat dispărut

Temperatura nu a depășit 7 grade Celsius, așa că salvatorii au pregătit un loc special, pentru ca victimele să nu între în hipotermie, până când au fost evacuate.

Cristian Ciobotarescu, medic Salvaspeo România: „Sunt mult mai dificile deoarece trebuiesc transportate victimele pe targă prin situații diferite și deosebite, spații înguste, pantă verticală, folosind tiroliene. În acesta zona fiind în jur de 7 grade, acest lucru expune la riscul de hipotermie victimele accidentelor, pentru aceasta se folosește un punct cald.”

Echipele au comunicat între ele prin radio pentru a reuși să își îndeplinească misiunea într-un timp cât mai scurt.

Tudor Rus, director Salvaspeo România: „La acțiunea de salvare au fost cinci echipe de salvare: trei echipe au fost de salvatori, două echipe au pus corzile și o echipa de dez-obstrucție pentru că un pasaj de peștera a trebuit lărgit."

Andrei Costea, medic UPU Oradea: „Am făcut parte din echipa numărul 3, care a avut de evacuat o victima ce se află la nivelul debarcaderului, ce prezența un traumatism cranio-cerebral și un traumatism închis al membrului inferior stâng, ce a necesitat imobilizare și evacuare la suprafață imobilizat în targă.”

Salvatorii și-au încheiat misiunea după mai bine de opt ore de trudă.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult