Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Șacalii s-au înmulțit în Delta Dunării. Ministerul Mediului a aprobat folosirea capcanelor pentru prinderea lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Șacalii s-au înmulțit atât de mult în Delta Dunării încât oamenii se tem să nu le intre în curți. Mai ales că sălbăticiunile atacă animale și în miezul zilei.

Pentru că în aria protejată ele nu pot fi vânate, ministrul Mediului a aprobat folosirea capcanelor pentru prinderea șacalilor.

Un șacal a fost filmat de un localnic. Animalul și-a prins piciorul când sărea gardul într-o gospodărie din comuna Crișan. Oamenii din zonă s-au obișnuit să-i vadă ziua dând târcoale. Vânează păsări, miei sau pui de căprioare. În Deltă ar fi neoficial zeci de mii de exemplare, dar pe hârtie numărul șacalilor se oprește la mai puțin de 3500. Autoritățile locale au cerut sprijinul guvernului. Silviu Rahău, primarul comunei Crișan, județul Tulcea: „Pagubele sunt extrem de mari, crescătorii de animale fac tot felul de reclamații. Cel mai mult am numărat 18 exemplare ziua, în amiaza mare, pe malul canalului”. În toată țara au fost văzuți șacali care au migrat din Bulgaria sau Ucraina. Dacă în restul teritoriului aceste animale pot fi vânate tot anul, în Rezervația Biosferei Delta Dunării, uciderea lor este ilegală pentru că aria este protejată. Dr. Mihaela Cristescu, biolog, Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Galați: „Oamenii fiind de multe ori înfricoșați de comportamentul nocturn al șacalului, care își marchează teritoriul prin niște urlete sinistre. Este o specie oportunistă”.

Anul acesta a fost obținută o derogare de la lege pentru 60 de zile, interval în care puteau fi prinse 300 de exemplare. Au fost ucise 280. Reprezentanții Rezervației Deltei Dunării speră să poată obține de la Ministerul Mediului o derogare și pentru anul viitor. Gabriel Marinov, guvernator ARBDD: „Vom solicita un număr între 3 și 400 de exemplare”. Ministrul Mediului a aprobat folosirea capcanelor în Delta.

Tánczos Barna, Ministrul Mediului: „Chiar dacă, de foarte multe ori, această metodă este contestată, în cazul șacalului este o metodă eficientă pentru că sunt zone unde este practic imposibil să faci extracția prin vânătoare cu armă letală”. Capcanele alese nu sunt letale. Dacă în ele s-a prins de exemplu un alt animal, el poate fi eliberat. Perioada în care va putea fi folosită capcana urmează să fie stabilită.

Citește și
creveti de apa dulce
Captură exotică în Delta Dunării. Pescarii prind tot mai des „creveți de apă dulce”, specie provenită din China

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult