Românii, tot mai reticenți în a cumpăra o locuință. Motivele care îi împiedică să facă o asemenea achiziție
Your browser doesn't support HTML5 video.
Cei mai mulți nu își mai iau casă ori apartament în stadiul de proiect, de teamă că dobânda la credite, dar și alte costuri, ar putea să crească. Așadar, dezvoltatorii au început mai puține lucrări decât în alți ani.
Lucrările pentru un proiect de 34 de locuințe din Nordul Capitalei au început în urmă cu un an și jumătate, iar dezvoltatorii estimează că, în maximum trei luni, 16 case care au fost deja cumpărate, să fie date la cheie. Pentru celelalte, se găsesc mai greu clienți în această perioadă.
Mădălina Cheptea, directorul de vânzări al unei companii imobiliare: „Atitudinea cumpărătorilor s-a schimbat imediat după începerea războiului din Ucraina, când au stat în expectativă și au decis ca pentru o perioadă să nu mai facă achiziții. Condițiile de creditare sunt diferite față de condițiile de creditare de anul trecut și chiar avem clienți cărora, în cursul acestui an, s-au schimbat dobânzile de două ori”.
Românii preferă să-și cumpere o casă când este finalizatăAșa că, oamenii care totuși își permit o casă, preferă să o ia când este gata și nu în stadiul de proiect.
Viorel Mohorea, consultant imobiliar: „Apetitul pentru locuințele finalizate, ținând cont de contextul actual dat de lipsa de predictibilitate a ratelor, îndeamnă clienții către achiziția unei locuințe finalizate. Practic, nu știu dacă la momentul finalizării proiectului fie se mai încadrează sau care este produsul de la momentul respectiv din punct de vedere dobândă, avans necesar”.
Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în ultimele cinci luni, s-au vândut cu 11.000 de locuințe mai puțin, comparativ cu aceași perioadă din 2021. Pe de altă parte, în Capitală, în primele șase luni ale acesui an, au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe, față de perioada similară din 2021.
Gabriel Blăniță, consultat imobiliar: „Locuințele livrate astăzi, în prezent, au fost prevândute în urmă cu unul, doi ani, de altfel majoritatea proiectelor care se livrează în prezent se livrează cu un procent destul de mare de prevânzare, puține locuințe rămânând nevândute și sunt disponibile acum în piață”.
Cei care voiau să își cumpere un apartament cu două camere de 50 de metri pătrați în București, în luna septembrie, aveau nevoie de aproape 104 salarii medii, adică de opt ani și jumătate de muncă.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: credite , imobiliare , romania , locuinte
Dată publicare: 03-12-2022 19:30