Românii se grăbesc să își facă cumpărăturile de Paște. Cât costă kilogramul de miel cu două săptămâni înainte de sărbători
Your browser doesn't support HTML5 video.
Mulți se tem că în preajma sărbătorilor carnea se va scumpi, așa că o iau deja cu peste 50 de lei kilogramul. Porțiile s-au diminuat semnificativ, cât pentru o masă.
În piețe, kilogramul de carne de miel se vinde și cu 54 de lei. Oamenii fac calcule să nu plece cu plasa goală, dar nici să rămână fără bani. Soluția sunt bucățelele de miel cât pentru o singura masă.
Tot mai puțini dintre mieii expuși în piețe pleacă întregi către clienți. Oamenii sunt atenți la fiecare kilogram în plus.
Un bărbat și-a dorit un miel întreg și a studiat bine oferta.
Client: „I-am spus doamnei că îmi aduce frate-miu miel de la Roșiori. Și mi-l aduce, bineînțeles, mai ieftin, la 35”.
Reporter: Altfel ați mai fi luat?
Client: „Unul întreg nu. Cel mult o pulpă de pe spate”.
În ciuda prețului ridicat, puțini clienți renunță de tot la carnea de miel pentru masa de Paște. Drept dovadă, vânzările sunt în toi, chiar dacă până la sărbători mai sunt mai bine de două săptămâni.
Clientă: „E mai ieftin. Mai târziu e mai scump”.
Ionuț Anghel, proprietarul unei carmangerii: „Lumea se pregătește pentru că, în general, în apropierea Paștelui urmează scumpiri. Mielul este din ce în ce mai mare, se găsește mai greu. Porțiile au scăzut foarte mult. Jumătățile se vând foarte rar. Cel mai mult se vând bucăți de ciorbă, de friptură, cât să își facă o familie odată”.
În același timp, multe restaurante și băcănii au deschis listele pentru meniurile de Paște. Pentru trei porții de drob, friptură la cuptor și ciorbă de miel, de exemplu, prețul sare de 400 de lei.
Marius Verdeși, administratorul unei carmangerii: „Sunt măruntaiele de miel întregi, cu puțină carne. Se fierb, se toacă, se adaugă ou, verdețurile, se pune în tavă, se coace la cuptor”.
Sunt căutate și variantele de ciorbă, drob sau stufat din curcan sau chiar din porc, care sunt mai ieftine.