Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii se arată tot mai încăntați de dozatoarele de lapte proaspăt. „E mai convenabil”. „De ăsta dacă-i pun, pisica mănâncă”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Laptele a înregistrat printre cele mai mari scumpiri din ultimul an. Pentru că un litru poate costa, în medie, zece lei, mulți îl cumpără de la automatele de lapte, unde îl găsesc și la jumătate de preț.

Dozatoarele sunt preferate și de fermierii mai mici, care nu au o cantitate suficientă de lapte, astfel încât să poată livra magazinelor.

În orașul Otopeni, de exemplu, sunt mai multe dozatoare de unde localnicii pot cumpăra, zilnic, lapte proaspăt. Trebuie să introducă banii în aparat, iar laptele începe să curgă în sticle.

Client: „E mai convenabil din toate punctele de vedere. Adică este proaspăt, prețul nu este ca la supermarket, și am mai multă încredere în el”.

Client: „După ce îl fierbem, face și caimac deasupra și este foarte bun. Apăsăm cât vrem, un litru, doi litri. E foarte ușor, da”.

Citește și
Fetita
Ce se va întâmpla cu fetița de 5 săptămâni, abandonată pe câmp, în Sibiu. Mai multe familii vor să o adopte
Ce trebuie să facă producătorul pentru a vinde lapte la automate

Astfel de aparate nu pot fi folosite dacă producătorul nu obține în prealabil de la Autoritatea Sanitar Veterinară o aprobare, care să ateste că produsele sunt sigure pentru consum. Totodată, trebuie afișate la vedere proveniența laptelui, data de colectare a acestuia din ferme, valabilitatea, dar și condițiile de păstrare acasă. Și la automatele din Piața Obor vin mereu cumpărători. Acești soți, de exemplu, au renunțat la laptele din supermarket, de când l-au descoperit pe cel de la dozator.

Clienți: „Am luat și chefir și sana, de toate, dar laptele dulce nu. Nu mă satisface, nu mai are gustul care trebuie. Vă spun eu. Eu am o pisică la Corbeanca, neagră. Îi dau lapte de la magazin, nu-l mânăncă, de ăsta dacă-i pun, pisica mănâncă. E mai deșteaptă pisica”.

Vănzătoare: „Se mulge, se răcește în tancul de răcire, se încarcă și se aduce aici”.

Reporter: Cât de des alimentați automatele?

Vânzătoare: „De două ori pe zi. O dată dimineața, și în jur de 10, 11 a doua oară”.

Pe lângă gust contează și prețul care, în ultimul an, s-a dublat în magazine. Un litru de lapte costă acum, în medie, nouă, zece lei în supermarket, chiar și mai mult dacă este BIO, pe când, la automat, se găsește și cu cinci, șase lei.

Client: „De aici îmi convine mai mult. E și mai ieftin și mai bun”.

Dacă în anii trecuți, astfel de aparate se găseau mai mult în orașe, acum au început să apară și la sate. Este mai convenabil și pentru crescătorii cu ferme mici.

Alina Rotaru, agricultor: „Pe automatul pe care îl vedeți, în momentul de față, vindem undeva la 1.200 de litri pe lună. Vindem cu cinci lei litrul. Este un preț mult mai mare decât am lua de la procesator. Un leu 40, un leu 50”.

Pentru că este un produs perisabil, extrem de sensibil, comercializarea laptelui în dozatoare trebuie făcută în condiții sanitare stricte. Așa că e nevoie de investiții de mii de euro atât în automate, care să păstreze laptele sigur pentru consum și să fie ușor de întreținut, cât și în echipamente de răcire și mașini speciale de transport.

În ultimii zece ani, numărul dozatoarelor s-a dublat de la 335, câte erau în 2013, la 699. Cele mai multe se găsesc în zonele montane, în județele Alba, Brașov ori Harghita.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult