Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii pasionați de fenomene extreme au ajuns „vânători de furtuni”. Cât de riscantă este pasiunea lor

Your browser doesn't support HTML5 video.

Furtunile din ce în ce mai violente i-au scos din case pe românii pasionați de fenomene extreme care au reușit să surprindă imagini spectaculoase cu nori negri și fulgere.

Li se mai spune și "vânătorii de furtuni". Incursiunile pe care le fac aceștia până în inima vijeliilor sunt pe cât de costisitoare, pe atât de riscante.

Într-o mașină de teren, cu cel mai bun prieten alături și camera de filmat la îndemână. Așa a pornit George, un tânăr din București, pe urmele unei furtuni spectaculoase care s-a dezlanțuit zilele trecute în sudul țării. Vânătoarea a început din Slobozia și s-a întins pe mai bine de 250 de kilometri - până în Brăila.

Când ești într-o misiune ca aceasta, măsurile de precauție sunt esențiale.

George Alexandru, Asociația Fotografi Hai-Hui: „Descărcările electrice, în general, sunt periculoase pentru că sunt imprevizibile. Și în general îmi iau ca punct de reper liniile de medie pentru că au paratrăsnet, releele de telecomunicații mobile pentru că, la fel au paratrăsnet”.

Citește și
zapada germania
Pluguri de zăpadă scoase pe străzi, în plină vară, în Germania. Strat de gheaţă de 30 de cm, după o furtună cu grindină VIDEO

În spatele unui astfel de moment se află însă o echipă întreagă. Totul începe cu o verificare atentă a prognozelor pentru ca vânătorii să meargă la sigur pe teren.

Andrei Bârnea, tehnician coordonator: „Ne uităm la parametri precum vârful norilor, potențialul de grindină, forfecarea vântului care este un parametru foarte important pentru analizarea potențialului de dezvoltare a unor supercelule care sunt cel mai violent tip de furtună. Îi ajut pe oamenii cu care colaborez. Facem un plan de acțiune, în baza acestor modele, analizăm și rețeaua de drumuri”.

Pasiune costisitoare

Pentru Răzvan, Delta Văcărești este locul perfect de stat la pândă. De aici, urmărește furtunile care se abat asupra Bucureștiului.

Răzvan Botăreanu, vânător de furtuni: Îmi oferă o panoramă extrem de bună pentru tot ce înseamnă furtuni venite de la vecinii bulgari ori de la sârbi chiar. De aici cu ușurință pot determina direcția furtunii, pot urmări evoluția ei și evindet mă pot retrage și spre adăpost dacă e cazul.

Reporter: Care e diferența între norul alb, pe care îl vedem în spate, și aceia gri?

Răzvan Botăreanu: Este vorba de altitudinea la care se află și de reflexia soarelui. Cel mai înalt e clar mai luminat, iar cel de altitudine joasă cumva intră în umbra altor nori. Aduc furtuni, intensificări de vânt.

Vânătorii de furtuni cheltuiesc mii de euro pe echipamente performante cu care să fotografieze sau să filmeze spectacolul de pe cer. În unele situații, este suficient și un telefon mobil performant. Totuși, cele mai spectaculoase imagini sunt surprinse cu ajutorul dronei care poate fi ridicată mai aproape de nori. Este foarte important însă, pentru siguranță, ca ea să fie poziționată la 15 kilometri distanță de furtună.

În România există o comunitate a pasionaților de furtuni. Cei care fac parte din ea își împărtășesc reușitele, în special, pe internet. Un astfel de curent este foarte bine conturat în Statele Unite, unde vânătorii câștigă din pasiunea lor periculoasă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult