Consumul de ciocolată, în creștere. România a importat 4.000 de tone din Belgia și Elveția
Your browser doesn't support HTML5 video.
Gusturile s-au diversificat, astfel că au apărut și la noi numeroase laboratoare care produc ciocolată artizanală. În plus au crescut și importurile din țări precum Belgia și Elveția, țări renumite pentru rafinamentul sortimentelor.
Dintr-o fabrică din Belgia pleacă anual sute de tone de ciocolată spre furnizorul din București. Pentru că cererea e mare, cantitatea a crescut cu 40% față de anul trecut.
Andreea Ciocănescu, marketing manager: ”Suntem într-o creștere destul de accelerată. O medie de 750, 800 de kilograme de ciocolată pe zi, care se livrează către producătorii mici și producători de delicii dulci.”
Ciocolata ajunge la cofetari sub formă de medalioane mici care promit fericire. După ce sunt topite, capătă forme și gusturi dintre cele mai diverse.
În ultimii ani și gusturile românilor s-au rafinat. Așa se face că peste tot în țară au apărut ateliere și magazine de ciocolată artizanală. După ce s-a perfecționat în Belgia, Aura Tobescu și-a deschis un laborator în Brașov.
Aura Tobescu, chef ciocolatier: "Cel mai mult sunt apreciate figurinele acestea pictate manual în miniatură sau moșii Crăciun din ciocolată, tot pictați manual în variantă mică sau mare. Toate au detaliile foarte definite. "
Tot din Belgia vin pralinele din vitrinele unui magazin din Capitală, care anul acesta a avut mai mulți clienți ca niciodată.
Ion Codreanu, importatorul unui brand belgian de ciocolată: ”Ne uităm mult mai atent la ce consumăm, avem timp de noi, practic, și atunci când vrem să ne răsfățăm ne gândim și consumăm o ciocolată de calitate. Dacă anul trecut am crescut cu 15%, anul acesta ne apropiem de 20%.”
Client: ”Au o finețe desăvârșită, nu mă dezamăgesc niciodată și revin pentru noutăți de fiecare dată când am ocazia. Varietatea este minunată și găsesc tot ce îmi doresc din punct de vedere al gustului, al fineții.”
Cum consumul e în creștere, nu e de mirare că apar și tot mai multe sortimente, din ce în ce mai îndrăznețe, cum sunt pralinele cu castană și polen, ceai masau, chiar floare de violetă, care fac cu ochiul și celor mai pretențioși.
În primele opt luni ale acestui an, am importat din Belgia și Elveția, țări recunoscute pentru calitatea ciocolatei, aproape 4.000 de tone de ciocolată, cât tot anul trecut.