Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Românii au dat năvală în cherhanalele de la malul mării. Care au fost cele mai consumate preparate

Your browser doesn't support HTML5 video.

Românii mănâncă tot mai mult pește. Dincolo de statistici, cea mai bună dovadă vine de la malul mării, unde, și în acest weekend, s-a lucrat la foc continuu în cherhanale.

Zărganul, prețiosul calcan și ordonatele hamsii au poposit pe plită, sub o ploaie de sare grunjoasă.

Bineînțeles, în vecinătatea ceaunului cu mămăligă, tot mai umflată, de la minut la minut. Și-au așteptat însă rândul, pentru că vedeta de peste noapte a fost, sezonul acesta, borșul.

Cristian Oprea, bucătar: "Pregătim o porţie de zărgan de marea neagră pe plita cu sare de mare grunjoasă, cam 3 min 4 cu mămăliguţa caldă făcută de noi."

În bucătăria acestei cherhanale este forfotă cum nu se aștepta nimeni la început de octombrie. Privirile angajaților sunt concentrate asupra preparatelor. Dar alunecă și către clienții de la mese, tot mai pofticioși.

Citește și
Pescar salvat
Trei pescari s-au răsturnat cu barca, în Mureș. Unul dintre ei s-a salvat în undița altor pescari

Și mai pricepuți: duse sunt vremurile în care scufundau un biet păstrăv de crescătorie în apele mării Negre ori se lăudau cu dorada proaspăt pescuită în Mamaia.

Mulți spun că au bătut drumul până la mare exact pentru o astfel de experiență.

Și nu doar în varianta comodă, pe plită, cu mămăligă și mujdei. Lumea pare să fi descoperit universul întreg al acestui preparat, neglijat ani buni.

Borșul de pește, bunăoară, este la mare căutare, pe litoral. 18 lei costă, în medie, o porție.

Liliana Gheorghe, bucătar: "Biban, crap, crapul merge foarte bine la saramaură. Se serveşte cu mămăliguţă, cu ardei iute, cine doreşte mai picant. "

Managerii restaurantelor spun că a fost un an dificil, iar încasările - sub așteptări.

Adrian Magurean, şef de sală: "Un procentaj de vreo 40% mai slab la încasări decât anul trecut. ŞI s-a pierdut foarte mult la numărul de mese."

Alexandru Munteanu, manager pescărie: "A fost nevoie de o permanentă adaptare. Greutatea a fost că trebuia să găsim soluţii într un timp foarte scurt."

Tragem linie și sesizăm că ușor, ușor peștele nu se mai află printre ultimele opțiuni culinare nici la noi. Sigur, europenii ne-au luat-o mult în față, la consum.

Cu toate acestea, facem mici valuri în clasamente. În 2018, un român consumă aproape 7 kilograme de pește anual. De trei ori mai mult ca la sfârșitul anilor '90.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult