Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Condimente cu probleme, în magazinele din România. Ce au descoperit inspectorii în plicurile de oregano

Your browser doesn't support HTML5 video.

Comisia Europeană cere statelor membre să vină cu măsuri prin care să limiteze falsificarea condimentelor. Rezultatele unui studiu care a analizat probe venite din mai multe țări, inclusiv din România, au arătat că mirodeniile sunt ușor de înlocuit.

Cele mai mari probleme au fost găsite la oregano, chimen, boia, turmeric și șofran.

România a trimis Comisiei Europene la verificări 120 de probe cu mai multe condimente pe care le găsim în magazinele de la noi. Rezultatele de laborator au scos la iveală o serie de probleme.

„Vorbim de chilli, turmeric, chimion, piper, am avut zone de fraudă. Primele trei condimente cu probleme ar fi șofranul care a fost găsit falsificat, oregano și piperul”, a declarat vicepreședintele ANSVSA.

În aproape jumătate dintre plicurile în care trebuia să fie oregano inspectorii sanitari au găsit frunze de măslin. Lista neregulilor este completată de ardei iute și chimen, cu 17% și respectiv 14% din probe falsificate, dar și de turmeric și șofran, fiecare cu cate 11% din probe cu probleme.

Citește și
Românii sunt tot mai interesați de produsele reduse în prag de expirare din magazine
Românii sunt tot mai interesați de produsele reduse în prag de expirare din magazine

Cel mai adesea, în loc de condimente erau aditivi și coloranți, plante neautorizate pentru consum ori faină, amidon și chiar și praf de cretă.

Putem să verificăm și acasă autenticitatea condimentelor, mai ales dacă vorbim de ierburi sau dacă le luăm vrac. Diana cultivă, împreună cu șoțul ei, plante aromatice de mai bine de cinci ani și ne dă câteva sfaturi. „Trebuie să miroasă. Oregano are un miros foarte puternic și specific. Dacă nu există accest miros și nu are acel iz, atunci este posibil să existe anumite adaosuri. Oregano este o plantă cu frunzulițe foarte micuțe care se macină. În momentul în care îl luăm în mână și simțim că e ceva mai tare poate să fie și un adaos de ceva”, a explicat Diana. „Rozmarinul are un miros specific, dacă deschidem pliculețul, în luăm în mână și frecăm puțin crenguțele în mână, se simte imediat mirosul puternic. De asemenea la cimbru, cimbrișor la fel, e foarte puternic mirosul”, a mai explicat Diana.

Ceva mai greu de verificat sunt condimentele măcinate.

„Uitați, cu cât este mai roșie cu atât este mai bună și mai aromată. Aș recomanda să se ia din supermarket, nu acelea la plic, cât să se vadă produsul în sine. Tocmai de aceea am mers pe borcanele acestea transparente pentru a se vedea culoarea și textura”, a declarat administratorul unui magazin de condimente.

Regula se aplică și la ceaiuri.

„Sunt ceaiuri naturale de la productori români care sunt verificați. Mai sănătos este să le cumpărați vrac pentru că cele care sunt ambalate la plicuri, venind pe bandă, mai au și alte adaosuri”, a explicat reprezentantul unui magazin de condimente.

În Uniunea Europeană sunt produse anual în jur de 100 de mii de tone de ierburi și mirodenii. Și o cantitate de trei ori mai mare este importată din Asia, Africa și America Latină.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult