Rețeta succesului pentru magazinele mici. Cum vând produse românești la preț de producător
Your browser doesn't support HTML5 video.
Galerie foto
Pentru a lupta cu marile lanțuri de supermarketuri, oamenii s-au unit sub același nume și au atras de partea lor producători locali.
Astfel, clienții le trec pragul și pot cumpăra produse românești la prețuri bune. Există o variantă și pentru cei care vor să li se aducă acasă cumpărăturile. Ei își aleg produsele de pe o platformă online care adună marfă de la zeci de ferme din zonă.
"Aici avem pâinea făcută în Probota, judeţul Iaşi, o pâine făcută din faină proprie, avem uleiul presat la rece, un ulei crud." ONG-ul înfiinţat în decembrie anul trecut a adus laolaltă 35 de mici antreprenori din Iaşi, dar şi opt producători locali. Acum, în magazinele de la colţul blocului care fac parte din acest proiect se vând produse venite din fabrici mici din zonă. Iustinian Rusu-Cozma, iniţiatorul proiectului: "S-a născut din dorinţa noastră, celor care avem magazine mici, să ne unim datorită expansiunii necontrolate a marilor reţele care s-au transformat în magazine de proximitate."
Marius Ichim, antreprenor: "Acum doar uniţi putem face ceva, noi dacă ajutăm producătorul, el se pot dezvolta și noi la fel: dacă lor le merge bine, ne merge şi nouă bine" Şi producătorii au de câştigat: marfa lor ajunge în tot mai multe magazine din oraş, iar comenzile se înmulţesc pe zi ce trece.
"Aici avem pregătit un ciolan de porc pentru afumare, un cotlet şi cârnaţi, asta va fi producţia de mâine."
Ioan Paul, producător local: "Asociaţia practic închide lanţul producător, distribuitor şi consumator. În primul rând ne oferă piaţa de desfacere şi în al doilea rând satisfacţia că locuitorii consuma produse proaspete şi de calitate." Mulţumiţi sunt şi clienţii.
"Mărfuri mai mult româneşti am văzut, pe ce ne axăm noi aşa. În general produse, fructe legume, chiar şi brânzeturi, mai puţin, dar mai calitativ." "Nu numai să susţinem comunitatea locală, să susţinem produsele romaneşti." Tot în Iaşi, de aproape doi ani, oamenii pot comanda de pe o platformă online produse de la 50 de ferme din zonă.
Vasile Moraru, coordonatorul aplicaţiei: "Noi trebuie să să organizăm consumul local într-un mod responsabil atât pentru producător cât şi pentru consumator, pentru că este o responsabilitate să-ţi cheltui banii." Pentru o comandă minimă de 40 de lei, transportul produselor până la uşa clientului este gratuit.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!