Reguli de circulație în Austria. Ce amenzi riști dacă nu respecți indicatoarele. Șoferii trebuie să fie atenți la parcări
Complet înconjurată de alte țări, Austria nu are nicio coastă. Germania se află la nord-vest, Italia la sud, în timp ce țări din Europa de Est precum Ungaria și Slovacia se învecinează și ele cu Austria.
Dacă îți place să mergi în vacanță cu mașina, trebuie să știi câteva reguli de circulație în Austria fără de care nu te poți urca la volan. Indiferent de orașul în care călătorești, Austria are o mulțime de atracții și obiective turistice fascinante. De la semne până la amenzi de circulație, iată tot ce trebuie să știi despre condusul în Austria.
Condusul în Austria - limite de viteză și reguli generaleÎncălcarea regulilor în fața poliției austriece poate însemna amenzi pe loc și chiar confiscarea mașinii și a bunurilor din ea, așa că ar fi bine să te interesezi despre regulile pe care trebuie să le urmezi atunci când conduci în această țară.
Trebuie să ai 18 ani sau mai mult pentru a conduce în Austria și ar trebui să deții un permis de conducere.
Va trebui să demonstrezi că ai asigurare auto și trebuie să ai asupra ta documente care să ateste identitatea mașinii. De asemenea, poartă întotdeauna cu tine buletinul sau pașaportul.
În zonele construite, limita de viteză variază între 30 km/h și 50 km/h, așa că fii atent la semnele rutiere locale. Ieșind din zonele construite și pe drumurile mai deschise, limita crește la 100 km/h. Acestea pot varia, totuși, în funcție de semnele locale. Autostrăzile au o limită generală de 130 km/h, potrivit europa.eu.
Nu este permisă folosirea dispozitivelor de detectare a camerelor de viteză sau a echipamentelor care ar putea interfera cu camerele poliției atunci când conduci pe drumurile austriece. Poliția le va confisca și ai putea primi și o amendă de 4000 de euro. Totuși, este permisă utilizarea unităților de navigație GPS cu detectare de camere inclusă.
Dacă ești oprit pentru viteză în Austria, vei primi, cel mai probabil, o amendă pe loc. Acestea variază în funcție de viteza ta și de drumul pe care ai fost prins.
Amenzile rutiereAmenda începe de la 30 de euro pentru o încălcare minoră de mai puțin de 20 km/h peste limita de viteză și crește treptat în funcție de gravitatea infracțiunii. Dacă ești prins cu mai mult de 40 km/h peste limită într-o zonă construită, poți primi o amendă de 2180 de euro plus o suspendare a permisului de conducere de șase săptămâni.
Camerele de bord nu sunt permise. Și nu folosi telefonul mobil în timp ce conduci, cu excepția cazului în care este 'hands-free'.
Nu este recomandat consumul de alcool dacă urmează să conduci, dar este bine să știi limitele. Limita de alcool la volan este de 0,5 g/l (de asemenea, afișată ca 0,05%), deși pentru șoferii noi cu mai puțin de doi ani de experiență, este de 0,1 g/l (0,01%).
Dacă poliția suspectează că ai băut, vei fi rugat să faci un test de respirație. Există amenzi pentru un test pozitiv, dar dacă este mai mare de 0,8 g/l, permisul de conducere va fi confiscat și poți primi interdicție să conduci în Austria.
Ce să ai în mașinăExistă câteva lucruri pe care trebuie să le ai în vehiculul tău în timp ce conduci prin Austria. La fel ca în România, lucrurile acestea sunt obligatorii: o vestă reflectorizantă sau o vestă de siguranță pe care trebuie să o porți dacă se strică mașina pe o rută principală în afara zonelor urbane. De asemenea, vei fi obligat să ai un triunghi reflectorizant și o trusă de prim ajutor.
Nu trebuie să ai becuri de rezervă, dar poliția insistă să ai deflectoare pentru faruri (sau capacitatea de a-ți ajusta manual luminile) pentru a evita orbirea altor participanți la trafic.
Dacă vizibilitatea este redusă, poliția se așteaptă să conduci cu faza scurtă. Nerespectarea acestui lucru poate atrage o amendă de 30 de euro.
Reguli privind centura de siguranțăRegulile privind centura de siguranță sunt aceleași ca în România: dacă mașina ta le are, trebuie să fie purtate. Este responsabilitatea șoferului să se asigure că toată lumea este prinsă și există o amendă de 35 de euro pentru nepurtarea acesteia.
Copiii trebuie să fie în scaune de copii aprobate în fața sau în spatele mașinii. Copiii sub 14 ani care au peste 150 cm înălțime pot folosi centurile de siguranță pentru adulți.
Capitala Austriei, Viena, are unul dintre cele mai mari sisteme de tramvai din lume. Poți depăși tramvaiele, dar fă-o în ritm de mers pe jos și doar dacă nu vei împiedica pasagerii. Asigură-te, de asemenea, că există cel puțin 1,5 metri de spațiu între tine și tramvai.
Tramvaiele și orice vehicul pe șine au prioritate pe drum, la fel ca și vehiculele de urgență. Nu depăși nimic care se mișcă lângă o trecere de pietoni și nu te aventura să treci peste o linie continuă albă continuă.
Șoferii trebuie să se oprească la o trecere de pietoni dacă există cineva pe ea sau pare că urmează să o folosească.
Claxoanele ar trebui să fie folosite cu moderație – de fapt, sunt interzise în Viena și în jurul oricăror spitale, cu excepția cazului de urgență.
Benzina, motorina și biocombustibilul sunt disponibile pe scară largă în toată țara, plus că există mii de puncte de încărcare pentru vehicule electrice (EV). Serviciile austriece nu au pompe automate de benzină.
Autostrăzile din Austria sunt plătite prin taxe colectate prin sistemul de vignete. Austria are un sistem numit 'Maut Vignette' care include un autocolant pe parbrizul mașinii pentru a dovedi că taxa a fost plătită.
Există, de asemenea, o versiune electronică legată de numărul de înmatriculare al mașinii, dar ca vizitator străin probabil nu vei avea aceasta.
Costă 9,90 euro pentru zece zile de utilizare a autostrăzii, 29 de euro pentru două luni și 96,40 euro pentru un an. Dacă ești prins pe o autostradă austriacă fără o vignetă, te poți aștepta la o amendă pe loc de 120 de euro.
Nerespectarea plății acesteia va însemna proceduri judiciare unde amenda este probabil să crească la 300 de euro sau mai mult. Există, de asemenea, taxe suplimentare pentru utilizarea unor tuneluri mari și drumuri alpine din toată Austria.
Dacă tractezi o remorcă sau o rulotă, asigură-te că mașina ta și ansamblul nu depășesc 18,75 metri în lungime, 4 metri în înălțime și 2,55 metri în lățime. Asigură-te că poți vedea clar în spate folosind două oglinzi retrovizoare late.
Parcarea în AustriaCaută semne de restricții de parcare înainte de a trage pe dreapta oriunde. Majoritatea orașelor vor avea restricții și taxe de plătit înainte de parcare. În multe regiuni poți folosi telefonul pentru a plăti, în timp ce alte zone folosesc vouchere preplătite de parcare. Parcarea pentru 15 minute este de obicei gratuită, dar tot trebuie să completezi un voucher 'fără plată'.
Există zone unde poți parca gratuit, dar nu lăsa mașina dacă pare că vei bloca ceva/pe cineva, iar dacă vizibilitatea este redusă, ar trebui să lași luminile laterale aprinse.
Mașinile parcate ilegal vor fi blocate de autorități, cu excepția cazului în care obstrucționează traficul – caz în care vor fi tractate. Va exista o amendă de plătit pentru eliberarea vehiculului plus costurile de tractare.
Asistență de urgențăAutostrăzile austriece au un sistem de locuri de oprire de urgență numit 'rettungsgasse' (bandă de urgență) pentru mașinile cu probleme, la fel ca în România.
În Austria, ca și în majoritatea Europei, poți forma 112 și să intri în contact cu serviciile de urgență precum pompieri, ambulanță sau poliție, 24 de ore pe zi. Operatorii vor vorbi engleză, franceză și alte limbi europene, așa că dacă pățești ceva sau ești martorul unui accident, poți apela serviciul de urgență.