Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Recolta de grâu, îmbelșugată în vestul țării, dar săracă în est. Care este prognoza pentru acest an

Your browser doesn't support HTML5 video.

Efectele ploilor nu se văd doar când e vorba de pagube. Înseamnă și belșug în depozitele agricultorilor. A început recoltatul cerealelor şi primul care cade sub lamele combinelor este orzul.  

Iar în unele zone ale țării, datorită vremii, producţia este mai bună, în comparație cu cea de anul trecut. Prognoza Comisiei Europene este și mai optimistă însă pentru grâu.

Nicolae Apopi cultivă 2.700 de hectare de cereale în Timiș. Anul acesta, a mărit suprafeţele cu grâu.

Nicolae Apopi, fermier: ”Anul trecut am făcut o medie de șase tone jumătate la hectar, acum sunt mai optimist”.

Din octombrie, de când a început anul agricol, în vestul județului Timiș au căzut peste 700 de litri de precipitații pe metrul pătrat, aproape dublu față de tot anul precedent.

Alexander Degianski, fermier: ”La grâu, cred că acum s-au oprit ploile și nu mai vin ploi cum era înainte, s-ar părea că avem un an bun. La fel și la rapiță, pentru că cea mai mare problemă la culturile de cereale este deprecierea calitativă ca urmare a ploilor abundente în timpul sau după coacerea semințelor”.

Citește și
Secetă
Secetă puternică şi chiar extremă în culturile de grâu, în mai multe zone din România. Anunțul specialiștilor

Ploile și vijeliile din ultimele luni au făcut însă și pagube serioase. În vestul ţării, hectare întregi cu orz au fost puse la pământ.

Alexander Degianski: ”Vedem cât de afectată este această cultură, plantele sunt frânte, care nu mai au semințe calitative, sunt toate șiștevite, datorită furtunilor”.

Comisia Europeană estimează o recoltă de 11 milioane de tone de grâu

În estul țării în schimb, culturile sunt afectate de secetă. În zona de sud-est a țării creșterea grâului a fost, până acum, neuniformă. Nici densitatea nu este foarte bună, așa că agricultorii spun că nu speră la o recoltă mai mare de 3.000-3.500 de kilograme la hectar.

Sicuța Murgu, fermier, jud. Galați: ”În pământ, rezerva noastră este aproape de zero. N-a plouat în ultima vreme decât 4 litri".

”Sunt foarte multe care sunt insuficient dezvoltate. Și asta înseamnă pierderi”.

Cei care au instalații de irigat au cheltuit până acum în jur de 1.000-1.200 de lei pe hectar, doar pentru a uda pământul.

Sicuța Murgu, fermier, jud. Galați: ”Dacă nu plouă, acolo unde nu se poate uda, nu sunt speranțe să sară producția anului 2020, când a fost la limita subzistenței. Două tone, o tonă de grâu".

Recoltarea grâului începe săptămâna aceasta. Potrivit estimărilor făcute de Comisia Europeană, s-ar putea strânge de pe câmpuri peste zece milioane de tone de grâu, cu un milion mai mult decât anul trecut.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult