Reabilitarea tronsonului Șurdești, din Maramureș, îi nemulțumește pe localnici. Oamenii nu mai pot intra în curți
Your browser doesn't support HTML5 video.
Oamenii se plâng că nu mai pot intra în curți din cauza diferenței mare de nivel până la sosea, nu au drum de acces către terenuri, iar șanțurile sunt săpate doar în anumite porțiuni iar apa băltește. Deși până la finalul anului lucrările trebuie finalizate, peisajul arată încă dezolant. În replică, autoritățile spun că vor face verificări în teren.
Doar un sfert din Drumul Nordului, pe tronsonul Șurdești s-a finalizat până acum, deși lucrările au început în urmă cu trei ani. Localnicii susțin că s-a lucrat de mântuială.
Localnică: „A trebuit să facă podețul în afara porții, pentru că poarta există și nu afecta drumul. Pe banii mei ar trebui să-mi schimb poarta. Atâta se deschide până aici. E stâlpul în afară și au zis că așa e proiectul și nu se abat de la proiect.”
Localnică: „Pe noi ne-a blocat aici, că avem de făcut munci de primăvară și nu putem intra cu tractorul. Nu știu când o să facă podul aici, că deja ni se adună apa de pe șanț.”
Localnică: „A deviat toată apa pe partea noastră. Stâlpul a rămas în mijlocul șanțului. Sunt și șanțuri exagerat de înalte, vreo doi metri.”
Localnică: „Unele șanțuri sunt betonate, altele prevăd rigole, unele sunt de pământ ori nu există. Nu cred că este normal. Unii cetățeni au trei, patru zone de acces la terenul lor sau la casă și eu nu am nici șanț. Șanțul se termină acolo la trei, patru metri.”
Oamenii se plâng că nu mai reușesc să intre în curți cu mașinile și că s-au ales și cu stricăciuni la autovehicule.
Localnică: „Nu pot să intre pe podețul ăla mic, în jur de trei metri are și când o să iasă din garanție în cinci ani o să-l spargem să facem noi, dar până atunci nu știu ce o să facem.”
Localnic: „Nicăieri nu l-a făcut atât de înclinat. Parcă-i drum de raliuri. Ies doar cu 4x4 și mi-am lovit toba. După ce termină va fi de un metru jumate.”
Reprezentantul firmei responsabile cu această lucrare susține că nu oferă explicații, întrucât o clauză din contractul făcut cu Consiliul Județean i-ar interzice să facă astfel de declarații.
Autoritățile județene le promit oamenilor că vor verifica toate aceste plângeri și vor încerca să remedieze problemele.
Ionel Bogdan, președinte Consiliul Județean Maramureș: „Atunci când proiectarea a fost executată, la începutul contractului, sigur că nu s-au luat, probabil, în calcul mai multe aspecte. În urma sesizărilor am discutat cu constructorul și cu echipa tehnică din cadrul CJ și căutam soluții.”
Proiectul Drumul Nordului este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură din Maramureș. Valoarea totală depășește 200 de milioane de lei.