Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Protest al angajaților Institutului de Urologie și Transplant din Cluj. Ce nemulțumiri sunt

Your browser doesn't support HTML5 video.

Angajații Institutului Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca au protestat luni împotriva subfinanțării de la stat.

De asemenea, medicii spun că institutul ar urma să fie desființat. Pe de altă parte însă, ministrul Sănătății spune că angajații institutului nu ar trebui să se teamă și că au toată susținerea autorităților.

Zeci de angajați ai institutului au ieșit în curtea clădirii pentru a protesta față de politica Ministerului Sănătății și a Casei Naționale de Asigurări. Fostul manager și-a dat demisia pentru că a cerut de mai multe ori finanțare fară să aibă însă nici un sprijin de la autoritățile centrale. Banii, susține el, urmau să fie folosiți pentru extinderera secțiilor și modernizarea aparaturii.

Silviu Moga, fostul manager al institutului: „Prima problemă, creșterea tarifului pe caz ponderat, a doua problemă, includerea institutului în cadrul programului de critici, ATI și optimizarea finanțării pe transplant renal. Semnalele noastre din ultima perioadă arată acest lucru, se dorește transformarea lui într-o secție a Spitalului județean, așa cum s-a mai întâmplat și cu câțiva ani în urmă. În acel moment, dna ministru ar fi trebuit să știe că activitatea de transplant se va opri."

Institutul realizează anual zeci sau chiar sute de transplanturi. În acest moment, pe liste așteptă peste 2000 de pacienți.

Citește și
Targ caritabil
Târg caritabil la Cluj-Napoca. Banii vor merge la tinerii din centrele de plasament

Florin Elek, șef secție Urologie II Transplant Renal: „Desființarea institutului ar fi un dezastru pentru zona asta a țării, uitați-vă la Târgu Mureș, în doi ani de abia au reușit să îl repună pe picioare, înseamnă pacienți care mor pe dializă, care nu efecuteaza transplantul renal care este vital și din punctul de vedere medical, dar și economic."

Situația este atât de gravă, susțin medicii, încât, în timpul pandemiei, au adus de acasă materialele folosite în secții.

Marcel Rad, director medical interimar: „Da, este adevărat. Spre rușinea mea, ca director medical pot să spun acest lucru. Pentru că noi ca medici nu ne putem permite să avem un rezultat prost al unui act chirurgical."

Angajată: „Pentru noi, ca și angajați, rămânem fară un loc de muncă, dacă se desființează. Pacienții care vin vin tot mereu, vin de ani întregi. Foarte mult apreciază munca doctorilor. Pacienții spun că doctorii sunt foarte buni, că nu ar merge în altă parte.”

Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, spune că este deschisă la dialog, iar reorganizarea institutului ar avea avantaje.

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății: „I-am asigurat de toată susținerea în ceea ce privest construcția noului centru de transplant multiorgan. Considerăm oportună reorganizarea institutului de urologie din Cluj prin includerea în structura funcțională a spitalului județean de urgență sub forma unui centru de urologie și transplant renal”. Activitatea de transplant sau pacienții nu vor fi afectați, mai spune ministrul sănătății.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult