Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Programele de populare cu sturioni dau roade în România. Țara noastră a cumpărat puiet de aproape cinci milioane de euro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Cercetătorii Institutului Delta Dunării au capturat cinci exemplare mature de nisetru, semn că programele de populare cu sturioni dau primele roade, în ciuda braconajului.

Sunt pești eliberați în Dunăre în cadrul campaniilor începute acum 18 ani. Țara noastră a cumpărat puiet de aproape cinci milioane de euro.

Specialiștii au fost plăcut surprinși să descopere că patru dintre exemplare proveneau din programele de susținere, și au scăpat de cârligele braconierilor. Sturionul este unul dintre cei mai longevivi pești și poate trăi peste 100 de ani.

Marian Paraschiv, cercetător al Institutului Național de Cercetare Delta Dunării: „E un semnal foarte important, pentru că tot timpul a fost întrebarea ce s-a întâmplat cu acești pești? Au supraviețuit, vin să se reproducă, trăiesc îndeajuns de mult?”.

Sturionii capturați acum, o femelă de 27 de kilograme și patru masculi între 14 și 18 kilograme, au fost marcați cu emițătoare moderne, care permit depistarea lor pe tot parcursul românesc al Dunării. Dr. Marinela Maereanu, specialist în reproducerea sturionilor: „Cel mai mare succes este că toate exemplarele folosite la reproducere, într-o stare fiziologică foarte bună, au fost eliberate în Dunăre”. Gabriela Crețu, reprezentant al Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării: „Obiectivele specifice sunt monitorizarea populației de pești migratori din speciile sturioni și scrumbie din Delta Dunării, pentru a stabili starea lor de conservare”. Pescuitul la morun, nisetru, păstrugă și cegă este interzis în România pe termen nedeterminat, ca de altfel în toate țările riverane Dunării. În schimb, în Marea Neagră, braconierii turci continuă să își facă de cap.

Citește și
sturioni
Braconajul sturionilor femele, o reală problemă în România. Suma fabuloasă pentru care se vinde un kilogram de icre negre

Tudor Ionescu, reprezentant al Centrului de Biodiversitate Acvatică: „Programul de populări de susținere a început în anul 2005 și s-au populat în total undeva la 650.000 de pui de sturioni. Cred că undeva la patru, cinci milioane de euro au costat”.

Pe de altă parte, după mulţi ani de aşteptare, sturionii din fermele româneşti încep să îşi arate adevărata valoare. Câteva dintre crescătoriile din ţară recoltează icre negre. Un kilogram costă pe piaţă, în funcție de specie, între 1.000 și 3.000 de euro.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult