Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Vrem o țară ca afară. Momentan avem prețurile „ca afară”. Sau mai mari. Cât au dat românii pe vacanțele în munții „noștri”

Your browser doesn't support HTML5 video.

Vacanța de Crăciun s-a încheiat, iar pe cei care au petrecut la munte i-a lăsat fără economii.

Ca să vă faceți o idee, în Poiana Brașov, bugetul unei familii a fost de câteva mii de lei. Și cum stațiunea a fost plină în proporție de 85%, administratorilor restaurantelor și hotelierii spun că au avut o perioadă bună. Să nu uităm că pentru ei abia a început sezonul.

Pentru cele trei nopți petrecute cu familia în Poiana Brașov, Alex Cornea a avut un buget de aproximativ 7.500 de lei. 2.000 s-au dus doar pe cazarea într-un apartament din stațiune.

Alex Cornea, turist: „Aseară, patru adulți și doi copii, 8 milioane jumate, o masă, două, trei platouri. Dacă ar fi prânz și cină, cred că două cupluri sar de 12-15 milioane, mai e și băutura. Prețurile, în raport cu alte țări, Franța, Italia, Elveția, pentru ce se oferă, chiar sunt mari”.

Pe lângă mâncare și cazare, s-a adăugat și costul activităților. Spre exemplu, skipass-ul pentru o zi este 200 de lei pentru adulți și 120 de lei pentru copii. Iar cei care nu știu să schieze îi vor da 180 de lei pe oră instructorului și alți 90 de lei celui care le închiriază un echipament complet.

Citește și
litoral craciun
Atmosferă de sărbătoare pe vreme de primăvară. Zeci de turiști au „dat porcul pentru pește” la restaurantele de pe litoral

Luisa Vâșcă, turistă: „Pentru activități, în jur de 500 de lei pe zi. Pe cazare am dat 350 de lei pe zi și mâncarea a fost cam 400 de lei pentru două persoane.”

Unii însă sunt în vacanță până după revelion.

Alina Cânipeanu, turistă: „Ne-am luat cam 2500 de euro, așa, de cuplu. Cam 800 de lei pe zi.”

Astfel că, deși nu și-au făcut încă socotelile, cei din industria ospitalității spun că a fost o perioadă bună. Hotelurile au fost ocupate în proporție de 85% de Crăciun.

Gigi Băncilă, administrator restaurant: „Avem un bilanț foarte bun. Față de alți cred că au fost cu 20% mai mulți turiști anul ăsta de Crăciun. Am vândut undeva peste 1000 de ciorbe, aia cu siguranță înseamnă mult.”

La Rânca, în județul Gorj, abia a sosit un nou val de turiști. Aproximativ 75% din locurile de cazare sunt ocupate între Crăciun și Revelion. Cazarea este ceva mai ieftină decât pe Valea Prahovei: între 250 și 500 de lei pe noapte, camera cu mic dejun.

Turist: „Avem 2 ore de când am venit. Lume multă, foarte frumos!”

Turistă: „Din Anglia vin. Am zis să ne bucurăm un pic de zăpadă, suntem fericiți. E vreme bună, e cald, nu înghețăm, e perfect.”

Nicu Mitroiu, administrator domeniu schiabil Rânca: „Clienții noștri obișnuiți și mulți clienți noi, veniți din afară, care lucrează în afară, dar și turiști străini, pe care i-am așteptat cu o noutate, cu acest telescaun nou, debraiabil, cu 4 locuri, care a luat locul unui teleski de un loc.”

Un skipass de o zi costă 150 de lei. Și cu toate că a fost cald zilele acestea, pe pârtia principală stratul de zăpadă trece de o jumătate de metru.

Pentru mulți turiști, vacanța abia începe. Vin la munte între Crăciun și Revelion, în speranța că nu vor sta la cozi în trafic sau la instalațiile de transport pe cablu. Gradul de ocupare în aceste zile este de aproximativ 70%.

Dar prețurile nu sunt mai mici. În această perioadă, în Poiana Brașov, la un hotel de patru stele, turiștii plătesc pentru o cameră dublă în jur de 250 de euro.

Prețul include micul dejun și acces gratuit la spa. Cei mai mulți și-au făcut rezervările cu cel puțin două săptămâni înainte, dar sunt destui turiști care s-au hotărât pe ultima sută de metri. Cum mai sunt camere libere, rămâne de văzut câți vor mai ajunge la munte și mâine, de pildă.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult