Povestea lui Iustin, băiețelul de 6 ani din Iași care a devenit campion mondial la șah. „A fost un semnal că e deosebit”
Your browser doesn't support HTML5 video.
Părinții spun că băiețelul este pasionat și de matematică, iar în timpul liber joacă fotbal cu prietenii de la bloc.
El este Iustin-Nicolas Cazacu, elev la o școală pregătitoare din municipiul Iași. Are șase ani, iar la inceptul lunii februarie a devenit campion mondial la șah. Competiţia a avut loc în staţiunea Buşteni, unde s-au strâns peste 200 de copii de pe toate continentele. Să-i învingă a fost floare la ureche, spune Nicolas. Reporter: Care este piesa ta preferată, care ţi se pare că e cea mai importantă de pe tabla de joc? Iustin: Dama. Reporter: De ce? Iustin: Că poate să meargă toată tabla dacă are loc liber. Reporter: De ce îţi place să joci şah? Iustin: Mie îmi place să joc şah că mă duc în ţări diferite şi văd tari mai frumoase şi întâlnesc oameni cunoscuţi.
Pasiunea pentru tabla cu 64 de pătrăţele o are de la patru ani. A învăţat primele mişcări de la bunicul, apoi de la tatăl său. Iar acum se antrenează zi de zi cu sora mai mare, Sofia.
Eduard Cazacu, tată: ”Mi-a dat un mat foarte repede. A mai jucat cu prieteni şahişti, la fel i-a învins, jucători importanţi. Îi place şcoala, în special matematica, face calcule foarte repede şi foarte exact. De la vârsta de 5 ani a luat numai locul 1 la campionate de juniori şi de la vârsta de 6 ani a intrat pe competiţiile de seniori, rezultate deosebite. Reporter: Are şi alt hobby? Eduard Cazacu, tată: Joacă fotbal cu prietenii de la bloc.
Maria Sofia Cazacu, sora lui Iustin: ”După ce venim de la scoală, de obicei mâncăm şi apoi ne antrenăm pentru şah. Joc şah ca să îmi fie mai uşor la şcoală.”
Titlul mondial a venit după zeci de medalii obţinute anul trecut la concursuri din ţară şi din străinătate.
Vlad Ungureanu, antrenor de şah: ”Nu mă aşteptam la un asemenea copil. Un asemenea copil, copii, apar foarte rar, după mulţi ani. A bătut copiii cu multă experienţă, care s-au pregătit ani de zile şi iarăşi a fost un semnal că e deosebit. În acest moment, acest puctaj ELO îl ţine pe locul 1 în lume” Micul campion merge de trei ori pe săptămână la un club de profil din Iaşi, acolo unde tinerele talente sunt pregatite pentru competiţiile de top.