Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Porumbei voiajori pot fi admirați de public la o expoziție din Alba Iulia. Un exemplar campion poate costa și cât o locuință

Cei mai valoroși porumbei voiajori din România pot fi admirați în aceste zile la Alba Iulia.  

Păsările parcurg mii de kilometri și de oriunde sunt lăsați să zboare înapoi se întorc acasă cu precizia unui GPS. Un exemplar campion poate costa și cât o locuință.

Columbofilii români dețin porumbei voiajori medaliați și în țară și peste hotare. În România sunt peste 15.000 de pasionați.

Columbofilii au o pasiune costisitoare, dar și recompensa e pe măsură. Un porumbel deținut de un crescător din Iași a luat startul, în doi ani, la 6 maratoane. A zburat peste 6.000 de km, iar acum este vicecampion național.

Mihai Bodor - crescător de porumbei Iași: „În olimpiadă, în Olanda sunt persoane care ți-ar putea oferi pe ea 100.000 de euro, dar deocamdată ea nu e de vânzare".

Citește și
expo animale
„Sunt niște animale foarte frumoase”. Iepuri, găini și porumbei de rasă din cinci județe, într-o expoziție în Bistrița Năsăud

Un alt exemplar, din Maramureș, nu s-a lăsat mai prejos și a câștigat locul I la viteză. Are 3 ani și e de neînvins.

Bărbat: „De la Budapesta poate veni în vreo 3 ore depinde de vânt”.

Andrei Lăpușan – crescător de porumbei Maramureș: „Porumbelul nostru are locul 1 la categoria olimpic, locul 1 național la categoria viteză. Înainte de concurs facem antrenamente cu ei. La la noi în țară costă câteva mii de euro, dar afară 10-15.000 de euro”.

Porumbeii din lotul olimpic vor merge peste câteva zile în Olanda, la olimpiada columbofilă.

Balasz Haidu - crescător de porumbei Maramureș: „E un porumbel super bun, primul meu porumbel olimpic. Foarte mult timp investim în ei, îi antrenăm de două, trei ori pe săptămână”.

Marius Tunduc - președinte Uniunea Națională a Columbofililor România: „Avem campioni pe diferite categorii de distanță este cumva ca la atletism. Suntem cea mai digitalizată federație din Europa, foarte mulți tineri și numărul pasionaților crește în fiecare an ceea ce nu se prea întâmplă în Europa”.

E o pasiune ce se transmite de la o generație la alta.

Femeie: „Frumoși”

Rep. Am văzut că i-ați și filmat?

Femeie: „Da. Am fata acasă să îi arăt și ei porumbeii”.

Fetiță: „Îmi plac ăia albi cel mai mult și cu puțin maro. Au avut foarte mulți locul 1 și diplomă”.

Băiat: „La expoziție mi-au plăcut porumbeii albi și roșii pentru că nu știu nu câștigă așa de mult, dar îmi plac”.

Cei care vor să admire porumbeii expuși la Alba Iulia sunt așteptați și duminică, până la ora 13.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult