Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Polițiștii au ieșit în trafic pentru a le oferi șoferilor dispozitive hands-free. Care este scopul acestei inițiative

Your browser doesn't support HTML5 video.

Blocați în trafic zeci de minute, mulţi şoferi sunt tentaţi să vorbească la telefon ori să se joace sau să trimită mesaje, şi uită să mai fie atenţi la drum.

Polițiștii avertizează, însă, încă o dată, că în doar câteva secunde se poate ajunge la un accident.

Așa că, la Ploiești, i-au tras pe dreapta pe conducătorii auto, dar nu pentru amenzi, ci pentru sfaturi şi să le ofere dispozitive hands-free, iar cei mai curajoşi au participat şi la un experiment.

O tânără reușește cu greu să-și țină echilibrul pe banda întinsă de polițiști. Nu și-a imaginat până acum, spune ea, cât de afectate pot fi reflexele, de consumul de alcool sau de droguri.

Șoferiță: „A fost oribil. Nu văd nimic”.

Citește și
Violențele continuă în Irak - 9
Șapte polițiști din Irak, morți într-un atac cu bombă și arme. Cine s-ar afla în spatele crimelor

În total, zeci de șoferi au fost trași pe dreapta de polițiștii de la rutieră, de această dată, pentru sfaturi.

Șofer: „Telefonul în mașină nu îl folosesc, doamnă, pentru că nu este voie. Fumatul, cred că fumatul”.

Șoferiță: „Deloc. Nu simt nevoia, am destul timp să stau după pe telefon”.

Potrivit studiilor, timpul de reacție este, în medie, de două, trei secunde. În acest interval este identificat pericolul, este luată decizia de a continua sau a opri, are loc acționarea fizică a frânei, și abia apoi mașina începe să se oprească. Practic, spun polițiștii de la rutieră, utilizarea telefonului fără funcția hands-free crește de două ori riscul de a fi implicat într-un accident, iar tastarea unui număr de telefon și apelarea lui de 12 ori. Cms. Adrian Iacob, Poliția Rutieră Prahova: „Este una din principalele cauze a comiterii accidentelor de circulație din statisticile Poliției Rutiere. Ambuteiajele, aglomerația atât urbană, ați văzut și dumneavoastră și pe drumurile naționale și autostrăzi. Necesită cu stringentă, o foarte mare atenție distributivă”.

Potrivit unui studiu recent, realizat la nivel european, aproape o treime dintre șoferi recunosc că țin telefonul în mână și vorbesc la el în timp ce sunt la volan.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult