Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Ploile din ultima săptămână, salvatoare pentru agricultura românească. Ce anunță fermierii pentru anul 2025

Your browser doesn't support HTML5 video.

Ploile din ultima săptămână sunt binevenite pentru anul agricol care urmează, dar ar mai fi nevoie de precipitații. Fermierii spun că, deocamdată, au fost salvate doar culturile de toamnă.

Orzul, grâul, rapița, vita de vie și livezile arată din ce în ce mai bine.

De la începutul lunii octombrie au cazut in jur de 150 de litri de apă pe metru pătrat. Astfel semnele secetei din vară au fost înlăturate. Sicuța Murgu, fermier, jud. Galați: „Noi nu mai aveam speranțe că o să mai avem niscai precipitații la închiderea sezonului de semănături. Chiar nu erau răsărite în procent de 50-60%. Ne trebuie încă o dată și jumătate, pe cât a fost până acuma”.

Acolo unde a fost semănat grâu, de exemplu, câmpurile sunt verzi.

Principala cultură salvată de precipitațiile din ultima perioadă este cea de grâu.

Citește și
Care e sectorul de succes din agricultura românească. România a ocupat locul șapte în Europa
Care e sectorul de succes din agricultura românească. România a ocupat locul șapte în Europa

Ioan Mate, fermier: „Preconizez o recoltă bună și dacă se continuă așa se așteaptă un an bun”.

Cătălin Ionescu, inginer agronom: „Nu suplinesc toată lipsa de apă care există în sol. Dar, în mod clar, e o speranță pentru primăvara următoare. Pentru prima oară, după trei ani de zile, culturile arată acceptabil”.

Daniel Alexandru, sef Serviciu Agrometeorologie INMH: „Luna noiembrie și începutul lunii decembrie au adus cantități nu însemnate cantitativ, dar pe o perioada îndelungată. Au putut să germineze, să răsară și plantele deja sunt pregătite și vor intra în repaos vegetativ”.

Potrivit specialiștilor, înainte de precipitațiile din ultima săptămână, umiditatea din sol era la un nivel „satisfăcător”. Dar ploile căzute chiar pentru mai multe zile, pot să nu însemne nimic, dacă pământul nu are capacitatea de a păstra apa.

Alina Bădilă, Institutul Pedologic Galați: „Dacă avem un sol tasat, apa stagnează la suprafață și nu pătrunde în sol”.

Specialiștii avertizează că de nivelul de dezvoltare la care vor ajunge plantele în decembrie depinde și rezistența lor la îngheț.

În toată Europa, recolta de grâu ar putea fi cu 10% mai mică față de cea de anul trecut și cea mai scăzută din ultimul deceniu, arată estimările Comisiei Europene.

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult