Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Platforma care centralizează activitatea voluntarilor din România. Ce beneficii au

Your browser doesn't support HTML5 video.

Tinerii care fac voluntariat se pot angaja mai ușor. În lipsa unor candidați cu experiență profesională, managerii admit că-i selectează pe cei care au învățat totuși ceva, în timp lucrau pentru ONG-uri, de exemplu.

Mai nou, o platformă online centralizează activitatea voluntarilor. Aceștia primesc punctaje, iar firmele care au nevoie de personal îi aleg în funcție de scorul obținut.

Tinerii care s-au implicat în organizarea unui festival de arte vizuale s-au strâns zilele trecute în centrul istoric al Brașovului.

Este vorba despre 170 de voluntari care au amenajat săli, au supravegheat instalațiile și au ajutat spectatorii să ajungă la locurile lor. Chiar dacă munca nu le-a fost plătită, au totuși numeroase beneficii.

Iulia Pol, coordonatorul unei echipe de voluntari: „Îi învață să se responsabilizeze, să știe să își asume niște lucruri, să respecte niște lucruri, să aibă inițiativă, să ia decizii, pentru că sunt puși în situații în care ei trebuie să rezolve niște probleme”.

Citește și
Jurilovca
Reguli pentru construcțiile noi din Delta Dunării. Proprietarii fără bani sunt ajutați de voluntari

Activitatea lor va fi înregistrată sub forma unui raport, pe platforma voluntarbv.ro. În funcție de volumul de muncă, nivelul de responsabilitate și de rezultate, programul calculează un punctaj, vizibil pentru eventualii angajatori.

Ionuț David, managerul proiectului: „Ai un istoric la tot ce ai făcut, vezi abilitățile pe care le-ai dezvoltat. Aicea mai sunt și firmele, instituțiile publice, care te pot recruta pentru că te văd cât de implicat ești, pentru că fiecare utilizator are o statistică cu ce a participat, ce a făcut”.

Legea le permite și instituțiilor statului să în considerare voluntariatul la concursurile pentru ocuparea unui post. Cătălin Frangulea conduce o agenție publică și a profitat deja de această prevedere.

Cătălin Frangulea, angajator: „E foarte valoros pentru o echipă să aibă oameni care au deja experiența unei forme de muncă și înțeleg cum se pot insera în echipă din mers”.

 

Doar 3,2 % dintre români ar face voluntariat, față de media europeană de 20%

 

Și cei care vor să studieze în străinătate au mai multe șanse dacă au făcut voluntariat.

Sorina Iordache, voluntar: „Eu personal vreau să merg la Medicină, în cadrul facultății unde vreau eu să aplic contează foarte mult voluntariatul”.

Cu toate astea, sunt puțini români dispuși să muncească fără să fie plătiți. Ultima raportare a Eurostat ne plasează la coada clasamentului: doar 3,2% dintre ai noștri ar face voluntariat, cu mult sub media din UE, de aproximativ 20%.

Campionii voluntariatului sunt olandezii: 40% dintre ei sunt dispuși să se implice gratis pentru binele comunității. Tinerii sunt totuși mai deschiși.

Un studiu realizat în țara noastră arată că peste jumătate dintre adolescenți ar fi dispuși să facă voluntariat. Sunt atrași în special de protecția mediului, a animalelor, dar și de drepturile omului, de politicile publice, cultură, artă și sport.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult