Plan întocmit pentru ca Parcul Natural Apuseni să își păstreze frumusețile. Decizia autorităților locale
Your browser doesn't support HTML5 video.
Zona are, de-acum, un plan de management, care cuprinde măsuri pentru conservarea zonei și a tradițiilor.
Întins pe 100.000 de hectare, parcul natural Apuseni păstrează unele dintre cele mai importante frumuseți ale naturii.
Are în componență 59 de arii protejate, cu o imensă biodiversitate a florei și faunei, dar și multe tradiții. Pentru le a conserva cât mai mult timp, autoritățile locale, ajutate de rangeri, au luat inițiativă și au creat un plan de gestionare a zonei.
Alin Moș, ranger-șef Parcul Natural Apuseni: „Am îmbunătățit dotările administrației Parcului, s-au realizat cursuri. Studiile științifice, care au fost realizate în cadrul acestui proiect, au actualizat date. De asemenea, au avut loc acțiuni de conștientizare publică, educație pentru comunitățile locale - în special pentru tineri”.
Proiectul a ajuns la peste 22 de milioane de lei, bani de la Uniunea Europeană și din bugetul de stat. Planul creat în zonă îi va ajuta și pe localnici să găsească rezolvări la problemele lor, cum ar fi menținerea unei afaceri fără să afecteze mediul.
Gheorghe Cuc, primar comuna Săcuieu - Cluj: „Noi dorim ca aceste comunități să continue să conviețuiască în aceste minunate locuri ale Apusenilor. Ar trebui să știm să păstrăm ceea ce avem, să păstrăm, în primul rând, peisajul, să păstrăm tradițiile, obiceiurile”.
Oana Brânzan, manager de proiect: „Un parc natural înseamnă protecția peisajului. Iar peisajul este definit de activitățile economice ale comunității”.
Parcul Natural Apuseni este vizitat, anual, de cel puțin 500.000 de turiști, potrivit datelor oficiale. Rangerii spun că această cifră ar fi mult mai mare în realitate.