Modifica setarile cookie
Toate categoriile

Peste 100 de picturi din Neolitic, descoperite în sud-estul Franţei. Desenele rupestre sunt vechi de 4.000 de ani

Peste 100 de picturi rupestre vechi de 4.000 de ani, care datează din perioada Neoliticului, au fost descoperite în sud-estul Franţei.    

Situl Valdeblore, situat la circa 20 de kilometri de gravurile rupestre găsite în „Vallée des merveilles" (`Valea minunilor"), reprezintă „o descoperire majoră în regiune, pentru că, până acum, doar două picturi de acest tip au fost identificate în întregul departament", a declarat Claude Salicis, preşedintele Institutului de preistorie şi arheologie Alpes-Méditerranée (IPAAM).

În total au fost descoperite 120 de picturi rupestre care prezintă războinici şi „scene de luptă, de haos sau funeralii" ce datează din perioada „Neoliticului târziu şi începutul Epocii Bronzului".

Descoperirea a fost făcută în vara anului 2022, de doi localnici din zonă. Vechimea picturilor a fost stabilită datorită unei analize a pigmenţilor folosiți.

„Eu şi fiul meu ne plimbăm cu regularitate prin aceşti munţi şi am trecut foarte des prin faţa falezei fără să observăm picturile. Într-o zi de vară, fiul meu a decis să filmeze faleza cu o dronă şi abia atunci am zărit prima pictură, apoi şi altele", a dezvăluit Marcel Pietri, în vârstă de 64 de ani.

Citește și
pestera Coliboaia, foto: Andrei Posmosanu/ FRS
FOTO. Picturile rupestre descoperite intr-o pestera din Apuseni. Au o vechime de 35.000 de ani

Picturile se află în mici adăposturi săpate într-o faleză ce a fost defrişată în 2017 şi amenajată pentru escaladă montană.

 

 

Ultimele stiri

Top Citite

Parteneri

Citește mai mult